Shkruan: Shqipe HOXHA

Albaniana was the name of a Roman fort (castellum) in modern-day Alphen aan den Rijn, Netherlands.

Albanianae: Alphen a/d Rijn en het Romeinse verleden

Zoals bekend werd de opstand uiteindelijk neergeslagen, waarna de verwoeste forten werden herbouwd. In deze periode werd het Cohors VI Breucorum hier gelegerd, een cohort van hulptroepen geronseld onder de Breuci, een Pannonische stam die woonde ten noorden van de Sava in het huidige Kroatië.

Bato Breucian ose Bato i Breuci ishte kryetari i Breuci, një fis ilir që luftoi kundër Perandorisë Romake në një luftë të njohur si Bellum Batonianum.

Bato the Breucian or Bato of the Breuci was the chieftain of the Breuci, an Illyrian tribe that fought against the Roman Empire in a war known as Bellum Batonianum.

The name Bato is cognate to the Albanian word batoj (“shake, beat, cause to fall”), meaning “the one who beats or shakes” and the Albanian word zbatoj (“to carry out, to put into force”).

The Cambridge Ancient History: The Augustan Empire, 43 B. C-A.D. 69. Cambridge University Press. 1996. Led by Bato of the Daesitiates and Bato of the Breuci they attacked Roman settlements, the colonies On the Adriatic and even penetrated to Macedonia.

The Tabula Peutingeriana situates it in between the castella of Matilo and Nigrum Pullum. It was part of the Lower Germanic Limes and separated the Roman Empire from tribal country to the north.

Qyteti tjetër me madhësi të mesme, Alphen aan den Rijn , gjithashtu ka disa vendbanime, afër Compierekade dhe De Schans. Kjo e fundit përmbante shumë pllaka çati. Por gjetja më e rëndësishme e Alphen mund të gjendet në mes të qendrës, pikërisht në lidhje me Rijnplein. Këtu ishte castellum Albanianae .
.
Albanianae .ndoshta u bënë rreth vitit 41 ose 42 pas Krishtit. e themeluar me urdhër të Perandorit Caligula.

Kjo ndoshta ka ndodhur në të njëjtën kohë me ndërtimin e Praetorium Agrippinae, në atë kohë fortesa më e afërt në perëndim.

Numri i kalave përgjatë Rinit ishte akoma i kufizuar në atë kohë: fortesa më e afërt në lindje ishte Fectio (Vechten). Vetëm rreth shtatë vjet më vonë, nën Guvernatorin Corbulo, u ndërtuan më shumë castella/keshtjella midis Fectio dhe Praetorium Agrippinae.

Në vitin 69 pas Krishtit, Albaniana u shkatërrua gjatë kryengritjes bataviane. Kjo mund të ishte puna e Kananefateve, por është gjithashtu e mundur që Romakët që tërhiqeshin e bënë këtë vetë si një masë paraprake.

Kryengritja u shkatërua më në fund, pas së cilës u rindërtuan kshtjellat e shkatërruara. Në këtë periudhë, Cohors VI u bë Breucorum

Të rrethuar këtu, një grup ndihmësish të rekrutuar nën Breuci, një fis Pannonian që jetonte në veri të Sava në Kroacinë e sotme.

Nga ai moment, rajoni ishte i qetë për një kohë të gjatë dhe kishte kohë për të zgjeruar gjërat. Në fund të shekullit 1, me siguri rreth vitit 94, u ndërtua një kala në anën lindore të fortesës, ku rridhte Oude Rijn. Rreth 160, muri prej druri castellum u zëvendësua nga një gur. Një mbishkrim i gjetur tregon se rreth vitit 200 Perandori Septimius Severus urdhëroi rinovimin e murit të gurtë për arsyen se ishte dëmtuar. Castellum Albaniane ishte braktisur rreth vitit 270 ose 275, siç është rasti me shumicën e kështjellave të Rhine.

Gërmimet më të fundit kanë dhënë më shumë qartësi në lidhje me kastelin, veçanërisht në lidhje me formën dhe ndërtesat e tij.

Mbulimi i murit ishte zbuluar dhe përveç disa kazermave, kishte edhe disa puse, një horreum (depo për grurë) dhe ndoshta një pëlhurë (punëtori) brenda fortesës .

Edhe pse ndërtesat janë rregulluar mjeshtërisht në një model dërrasa, plani i murit të kastelit nuk ishte drejtkëndor, por përkundrazi në formën e një paralelogrami.

Gjatë gërmimeve, u gjetën gjithashtu një derë prej druri, copëza ushqimesh, sende personale si një pasqyrë dhe 700 monedha!

U gjetën gjithashtu edhe degëzimet prej druri të castellumit, kështu që ishte e mundur të përcaktohej me anë të dendrokronologjisë që muri më i vjetër ishte nga koha e Caligulas. Mbetjet e një vikusi nuk u gjetën, megjithëse besohet se dikush ishte i pranishëm në perëndim të fortesës. Kjo mund të ishte e banuar midis 80 dhe 275.

Teksti i Tacitus në kalatën e Rijnplein.

Edhe pse konturet e castellum nuk janë të dukshme në qendrën e qytetit Alphen, trashëgimia romake nuk është harruar. Referenca të shumta janë përfshirë në Rijnplein dhe rreth saj.

Kopjet janë bërë prej bronzi dhe shoqërohen me tekste që u referohen perandorëve në monedha. Caligula nuk mungon. Në kalanë e sheshit do të gjeni një trotuar me një mbishkrim, në të cilin citohet një tekst nga Tacitus :’Quis porro, praeter periculum horridi et ignoti maris, Asia and Africa at Italiania relicta Germaniam peteret, informem terris, asperam caelo, tristem cultu adspectuque, ‘(Germania, kapitulli 2; ‘Përveç kësaj, përveç rrezikut të detit të përafërt dhe të panjohur, i cili do të linte Azinë ose Afrikën ose Italinë për të kërkuar në Gjermani, tokë të ashpër, klimë të përafërt, jetë të errët dhe peizazh, nëse jo atdheu i tij është? ‘) Dhe së fundi, sheshi përmban një referencë përfundimtare në formën e Teatrit Castellum.

Në jug të Alphen, në rrethin Kerk & Zanen, është Parku i Muzeut Archeon

Fragmenti i portës së hyrjes, ndërtuar gjatë sundimit të Septimius Severus