Kompania gjermane e bioteknologjisë ka zhvilluar një vaksinë të mundshme për sklerozën e shumëfishtë, raporton Dailymail.

BioNTech është kompania prapa vaksinës Pfizer e cila po përdoret në të gjithë botën kundër COVID-19.

Ajo është aprovuar në Mbretërinë e Bashkuar më 2 dhjetor dhe i është dhënë personit të parë më 8 dhjetor

Ekspertët që qëndrojnë pas BioNTech, kanë zhvilluar një tjetër vaksinë e cila, siç ata pretendojnë, shëron sklerozën e shumëfishtë (MS) në minj.

Vaksina e re MS punon në një mënyrë të ngjashme me vaksinën e koronavirusit, të prodhuar së bashku me gjigantin farmaceutik Pfizer të SHBA-ve.

Një pjesë e materialit gjenetik e njohur si mARN futet në krahun e një personi dhe detyron qelizat e trupit për të prodhuar një proteinë që i jep imunitet.

Në rastin e vaksinës së koronavirusit, kjo proteinë imiton gozhdën e spikatur të virusit, duke filluar sistemin imunitar për të filluar prodhimin e antitrupave.

Nëse një person më vonë kontrakton koronavirusin, sistemi imunitar krijon me shpejtësi përsëri antitrupa dhe lufton infeksionin para se të mund të mbahet ose përhapet.

Në rastin e vaksinës MS, teknologjia mARN ndalon sistemin imunitar të trupit të sulmojë neuronet në tru dhe palcën kurrizore e cila parandalon humbjen eventuale të funksionit trupor.

Provat klinike mbi minjtë zbuluan se goditja shëroi gjendjen, ndaloi përparimin e sëmundjes dhe rivendosi disa aftësi motorike që kishin humbur tashmë.

BioNtech kundër koronavirusit është 95 për qind efektive dhe ishte vaksina e parë mARN që ka marrë ndonjëherë miratim për përdorim njerëzor jashtë provave klinike.

Ajo është  miratuar nga MHRA më 2 dhjetor, dhe i ishte dhënë pacientit të parë në Mbretërinë e Bashkuar më 8 dhjetor dhe tani është duke u administruar me mijëra çdo ditë.

Ekspertët shpresojnë se teknologjia mund të zhdukë më shumë sëmundje.

ARNi është material gjenetik i cili natyrshëm gjendet në trupin e njeriut.

Përdoret nga qelizat njerëzore për të bartur mesazhe dhe për të dhënë udhëzime. Helika e dyfishtë e ADN-së është e ndarë në gjysmë, ekziston një zëvendësim molekular dhe më pas dërgohet nga bërthama dhe në citoplazmën qelizore për të transmetuar mesazhin.

Një pjesë tjetër e qelizës pastaj lexon sekuencën e saj gjenetike, mesazhin, dhe vazhdon të bëjë siç thuhet, që shpesh do të thotë të bësh një proteinë specifike.

Pas sigurimit të planit, molekula e ARNi shkatërrohet nga një pjesë tjetër e qelizës.

Kjo teknologji ka qenë në zhvillim për dekada por vetëm tani ka arritur një pikë ku është e vlefshme për t’u përdorur si vaksinë.