Administrata e re e Joe Bidenit do të ketë qasje tjetër ndaj Ballkanit, dhe madje edhe ndaj Serbisë. Trump nuk ishte tepër i interesuar për Ballkanin, por sjellja e tij inkurajoi orekset serbe. Serbia arriti të arrijë në Shtëpinë e Bardhë dhe pothuajse të sigurojë ndarjen e Kosovës dhe të ndërhyjë e papenguar në Malin e Zi.

Bideni pritet të rinovojë partneritetin me BE, veçanërisht kur bëhet fjalë për dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës.

Biden është një nga politikanët e paktë perëndimorë që ka një pasqyrë të plotë në ngjarjet ballkanike të viteve 90, dhe ai ishte shumë i angazhuar në Bosnjë, si dhe në Kosovë dhe Mal të Zi – ka thënë Sonja Biserko, kryetare e Këshillit të Helsinkit për të drejtat e njeriut në Serbi.

Këto komente Biserko i ka bërë duke komentuar politikën e jashtme të Serbisë, të cilët e ka quajtur “dyfytyrëshe”.

Biserko për gazetën “Danas” ka vënë në dukje se një ndryshim i tillë në kontekstin ndërkombëtar i vë Serbinë dhe Presidentin Vuçiq përpara një sfide serioze – nëse do të vazhdojnë ekuilibrimin për të cilin ka gjithnjë e më pak hapësirë ​​për manovrim ose më në fund do të shkojë drejt reformave dhe normalizimit të marrëdhënieve me Kosovën.

Duke pasur parasysh pozicionin e plotfuqishëm që ai mban, shton ajo, fati i Serbisë është në duart e tij.