Një takim midis Jim Xhema, biznesmen me origjinë shqiptare dhe senatorit të Kansas Bob Dole u kthye në një miqësi që ka zgjatur më shumë se 30 vjet.

Një lidhje e përbashkët, e lindur nga prejardhje të përbashkët dhe respekt të ndërsjellë, frymëzoi Xhemën për t’i i bërë një dhuratë prej 500,000 dollarë Institutiy të Politikës Robert J. Dole në Universitetin e Kansas. Dhurata u bë së bashku me ceremoninë e zbulimit të një statuje të Dole në Prishtinë, e cila nderoi 30-vjetorin e vizitës së parë të Dole në Prishtinë.

Xhema u takua për herë të parë me Dole në 1987 kur Dole ishte udhëheqësi i shumicës në Senat.

Dole ishte ndër liderët e parë politikë amerikanë që solli vëmendje për Kosovën dhe popullatën e saj me shumicë etnike shqiptare gjatë luftës së saj për liri nga sundimi serb në vitet 1980 dhe ’90, kur regjimi i Sllobodan Millosheviçit vendosi ligjin ushtarak dhe sundimin drakonian mbi popullsinë shqiptare.

Gjatë ceremonisë së zbulimit të fundit, Xhema tregoi se megjithëse ai dhe Dole u rritën në botë të ndryshme, të dy u rritën në ‘ferma’ me vlera të brendshme.

“Ne të dy e kuptuam që jemi rritur në një mënyrë shumë të ngjashme dhe se kemi shumë parime të njëjta,” tha Xhema.

Fondi i Mundësive Jim Xhema do të sigurojë mbështetje për Institutin e Politikës Robert J. Dole në KU për programet dhe ekspozitat publike.

Në përputhje me dëshirat e Xhemës, kur është e mundur, ky fond do të përdoret për të sponsorizuar programimin dhe ekspozitat që paraqesin Shqipërinë, Kosovën, Shqiptaro-Amerikanët ose rajonin e Ballkanit në Evropën Juglindore.

Ky fond mund të sigurojë gjithashtu mbështetje për një studiues në Arkivin Robert dhe Elizabeth Dole dhe Koleksionet Speciale.

Dole falënderoi mikun e tij prej një kohe të gjatë për dhuratën dhe për vizionin e tij për paqe dhe liri.

“Jim Xhema ka qenë miku im i ngushtë për shumë dekada. Ai është një njeri i shquar ”, tha Dole. “Besnikëria dhe miqësia e Jim gjatë viteve kanë qenë gjithmonë shumë domethënëse për mua në një nivel personal, dhe dhurata e tij e fundit për Institutin e Politikës Dole është një dëshmi e vërtetë e bujarisë së tij të pakufishme dhe angazhimit të vendosur për ta bërë këtë botë një vend më të mirë për të ardhmen brezave”.

Bill Lacy, drejtori i Institutit Dole të Politikës, i shprehu mirënjohjen Xhemës për dhuratën dhe mënyrat se si do të përfitojë instituti.

“Ne në Institutin Dole jemi vërtet të nderuar dhe mirënjohës ndaj Z. Xhema për këtë dhuratë bujare”, tha Lacy. “Kontributi i tij do të ndihmojë që të sigurojmë që ne të vazhdojmë të nderojmë trashëgiminë e Senatorëve Bob dhe Elizabeth Dole, dhe të hapim mundësi për të zgjeruar programimin dhe kërkimin në fusha të reja dhe për audiencat e reja.”