Virusi ‘Nipah’ është virus zoonotik, por gjithashtu mund të transmetohet nga personi në person edhe përmes ushqimit të kontaminuar.

Karnataka (Indi) po mban nën vëzhgim të ngushtë njerëzit që vijnë nga shtetet fqinje dhe njerëzit që do të vijnë do të mbahen nën mbikëqyrje duke pasur parasysh rastet e virusit Nipah në shtet.

Komisioneri i Shëndetit në Karnataka Dr KV Trilok Chandra tha: “Ne kemi lëshuar tashmë këshilla të detajuara mbi masat paraprake që duhet marrë kundër virusit Nipah. Masa të avancuara të mbikëqyrjes janë tashmë në vend dhe rrethet kufitare. Njerëzit që vijnë nga Kerala do jenë nën mbikëqyrje”, tha ai.

Qeveria e Karnataka lëshoi një këshillë më 7 shtator për të parandaluar shpërthimin e infeksionit të virusit Nipah dhe departamenti i shëndetësisë udhëzon administratat e rretheve të monitorojnë mbërritjet nga Kerala për simptoma të ndryshme si ethe, gjendje të ndryshuar mendore, dobësim, dhimbje koke, shqetësime të frymëmarrjes, kollë, të vjella, dhimbje të muskujve e diarre.

Ndërkohë, mostrat e katër kontakteve të ngushta të fëmijës 12 vjeçar që iu nënshtrua infeksionit me virusin Nipah javën e kaluar kanë rezultuar negativisht, por burimi nuk ishte identifikuar ende.

Qeveria e Kerala ka kryer një studim tani shtëpi për shtëpi në 3 km rreze nga shtëpia e 12 vjeçarit i cili iu nënshtrua virusit, si pjesë e mbikëqyrjes.