Muaji i fundit i trazuar i vitit 2020 në Britaninë e Madhe u shënua nga vendimet për vaksinimin kundër virusit korona, ndarjen e vendit në tri fusha të masave për të luftuar epideminë, por edhe raundet e fundit të negociatave për largimin nga Bashkimi Evropian (BE).

Në të njëjtën kohë, ministrja britanike për Evropën dhe Amerikën Wendy Morton po diskuton tema të ngjashme në Beograd – dhe nuk mund të shmanget pyetja pse Londra po promovon integrimin evropian të Ballkanit, ndërsa largohet nga “shoqëria evropiane”.

“Ne po largohemi nga Bashkimi Evropian, por sigurohuni që nuk po largohemi nga Evropa.

“Ne do të vazhdojmë të punojmë në Evropë, së bashku me partnerët tanë,” ka thënë ajo.

Wendy Morton është përgjegjëse për çështjet evropiane dhe amerikane në Foreign Office (Ministria e punëve të jashtme).

Ministria është e organizuar në një mënyrë të tillë që drejtohet nga shefi i diplomacisë, Dominik Rab, ndërsa ka gjashtë ministra në pozitat e bashkëpunëtorëve të tij.

“Dialogu duhet të rrjedhë”

Ministrja britanike nuk është në rajon për herë të parë, por ajo është në Beograd për herë të parë.

Ajo arriti në kryeqytetin serb në një kohë kur Podgorica dhe Beogradi po dëbojnë ambasadorët, Beogradi dhe Prishtina nuk kanë qenë në gjendje të takohen në tryezën e bisedimeve në Bruksel për muaj me radhë, dhe Sofja zyrtare po bllokon fillimin e negociatave midis Maqedonisë së Veriut për anëtarësimin në BE.

Pamja rajonale nuk është aspak harmonike, edhe kur shikohet pa ndikimin e pandemisë së virusit corona.

“Unë i kuptoj sfidat me të cilat përballet rajoni.

“Mesazhi im është që dialogu duhet të zhvillohet – kjo është shumë e rëndësishme,” tha Ministri Morton.

Wendy Morton është takuar me kryeministrin serbe Ana Brnabiq, disa ministra dhe drejtorin e Zyrës për Kosovën në Beograd.

“Është e rëndësishme për mua të takohem me partnerët e mi.

“Megjithëse ka çështje të ndjeshme, ka një numër fushash në të cilat MB dhe Serbia po bashkëpunojnë”, thotë ndër tjera ajo.