Burnum, fortress at founded 33 BC

Shkruan: Shqipe HOXHA

The Princeton Encyclopedia of Classical Sites (eds. Richard Stillwell, William L. MacDonald, Marian Holland McAllister), “BURNUM (Ivoševci by Kistanje) Croatia, Yugoslavia.The military camp of Legio XI Claudia Pia Fidelis situated over the gorge of the Krka (Titius) river just opposite the Dalmatian hill fort on the E river bank…”

Shkrimtari romak Plinius shkroi për Burnumin si “kështjellë të shquar në luftëra”

.Vendndodhja është pjesërisht e hetuar arkeologjikisht. Një ndërtues para-romak liburinian nuk mund të përjashtohet në këtë moment në përputhje me studimet e mëparshme.

Burnum një vend arkeologjik, ishte një kamp dhe qytet i Legjionit Romak. Ajo ndodhet 2.5 km në veri të Kistanjës, në brendësi të Dalmacisë, Kroaci. Mbetjet përfshijnë një praetorium, themelet e disa dhomave, amfiteatrit dhe ujësjellësit.

Në të dhënave historike, emri Burnum permendet nga Plini Plaku duke përshkruar betejën e romakëve me popujve indigjenë, ku ai thotë: ” » in hoc tractu sunt Burnum, Andetrium, Tribulium, nobilitata proeliis castella « – fund në Burnum, Andetrium dhe Tribulij, mbeten fortifikimet në betejat e famshme.

Emri i castellum, që Plini e quajti Burnum, duke treguar karakterin e tij te fortifikuar. Burnum ishte vendosur në bregun e majtë të lumit Krka, në kodër fort pranë fshatit, Puljana në krahasim me kampin ushtarak romak. Pas ndërtimit të një kampi ushtarak, i cili nuk është përcaktuar se kur ishte saktësisht, emri iu dha sipas rrënojave te ndertuara ilire.

Shkrimtari romak Plinius shkroi për Burnumin si “kështjellë të shquar në luftëra”. Tabloja Pagana e shekullit të 16-të paraqiti tipare të shquara të Burnum-it si lokalitet të lashtë, por nuk arriti deri në interesin arkeologjik deri në shekullin e 19-të, kur ajo u bë e njohur me emrin “Burnum”.Zënë vëmendjen e arkeologëve të njohur kroatë, babait Lujo Marun dhe babait Frane Bulić. Gërmimet e para u kryen nga arkeologët austriakë.

Burnum gjithashtu njihet gjerësisht si Hollow Church (Šuplja Crkva) dhe është një nga shumë rrënojat në Ballkan të identifikuar në folklor si Qyteti i Trajanit (Trojanov Grad). Vetëm dy prej pesë harqeve origjinale janë ruajtur (në fund të shekullit të 18-të, Alberto Fortis përmendi tre prej tyre).

Një legjendë e vjetër për këtë ujësjellës është:

Selemni, një bari i bukur i ri në ato pjesë, ishte i dashuruar nga Argyra, Nimfe, nga i cili u quajt qyteti dhe burimi i atij emri; Por lulja e epokës së tij kishte mbaruar, Nimfa e braktisi atë, mbi të cilën u rreshtua dhe u transformua në një lumë nga Venusi; Pas kësaj ai ende ruajti pasionin e tij të mëparshëm, dhe për disa kohë i përcolli ujërat e tij, përmes një kalimi nëntokësor, në burimin e Argyra. Dhe për shkak se të dy ishin ndarë, por ato histori nuk u harruan kurrë, emrat mbetën në kujtesë në Argyra dhe Selemnos pranë Korinthit dhe në Argyruntum dhe Zrmanja. Pra ujësjellësi qëndroi në kujtesë. Porti i madh i marinës liburniane nga shekulli i 5 para Krishtit ishte Corynthia në ishullin lindor të Krk.

Arches of the Burnum principium (or Forum), Burnum legionary camp, Dalmatia

Alberto Fortis, Viaggio in Dalmazia (1774).