Shkruajne: Feri Arifi & Qazim NAMANI

Të kujna ishin këto kisha e manastire më 1908 pse nuk po i thuhet Vuqiqit, jasht durt nga trojet tona. Edhe Beogradi ishte i yni, ka argumente sepse ata vet i shkruan, pse o të mjerë o akademik e ju politikaj po bisedoni me Serbi.

Bash për kisha e manastire, po ju rezervohet tokë, ato ishin të ndertuara nga durt e prindve tone, shqiptaret ishin katolik e nga shkulli 11 ortodoks shqiptar.

Сл. Доња Гуштерница, велика архијерејска литургија пред црквом Светог кнеза Лазара, снимак из 1908. године

Para 10 viteve, isha ne fshatin Gushterice per ta incizuar shkollen e pare serbe qe ishte ndertuar ne kete fshat ne vitin 1882. Gjate bisedes me disa te moshuar, njeri prej tyre me tha se ne fillim te shekullit 19 pasha i kishte sjellur nga rajoni i Nishit dhe kur ishin ardhur ne Gushterice kishin qene shtepia e gjashte.

Nje tjeter tha se kur pasha na solli ne Gushterice ishim shtepia e 18, dhe ketu ishin sjellur nga rrethina e Gjilanit. Une i thashe atij qe kishte ardhur nga rajoni i Nishit, po te ishit serbe ju do te shkonit ne Beograd, sepse edhe shqiptar nga qutetet e shqipris ne ato vite shkonin per te jetuar ne Beograd.

Nje i ri serb i moshes time me mllef ma ktheu. Mos po mendon se ne ishin dikur shqiptar! Jo tha ju 95 % ishit serbe, por jeni lidhur me Ameriken e tash po mundoheni me falsifikuar historine. Une kisha informata te mjaftuesme per serbet e Dobratinit se ishin te nje vllazerie me shqiptaret e Banulles por qe ishin serbizuar. Kur i permenda disa fakte per serbet e asaj zone mire qe shpetuam pa ndonje konflikt! Respekt Feri per keto foto me interes.