Shkruan: Shqipe HOXHA

Sa para për kohën dhe të emancipuara ishin gratë spartane. ” Të vetmet gratë spartane lindin burra!”
Spartanet ishin Pellazgo-Ilir pasardhës te Herkulit Pellazgo-Dorian. Dorianet ishin fise Ilire qe zbriten për në jug rreth viteve 1200 pk.
Me nisjen e bashkëshortit të saj Leonidi për betejë me persët në Thermopyle , Gorgo, Mbretëresha e Spartës e pyeti se çfarë duhet të bënte. Ai e këshilloi: “Martohu me një burrë të mirë dhe bëj fëmijë të mirë.”
On her husband Leonidas’s departure for battle with the Persians at Thermopylae, Gorgo, Queen of Sparta asked what she should do. He advised her: “Marry a good man and bear good children.”
“Burrat e Spartës e dëshmojnë burrërinë e tyre me shtizat e tyre dhe nuk duhet të hedhin poshtë këshillat e mira vetëm sepse ato vijnë nga goja e grave!” Gorgo Mbretëresha spartane.
Plutarch, Apophthegmata Laconica, 225a.
Plutarch, Lacaenarum Apophthegmata (Sayings of Spartan Women), 240e. This work may or may not be by Plutarch himself, but is included among the Moralia, a collection of works attributed to him but outside the collection of his most famous works, the Parallel Lives.
Cynisca është prova pse grave në Spartë u lejohej më shumë liri se në pjesën më të madhe të Greqisë së Lashtë.
Ajo njihej gjithashtu si princesha e Spartës, vajza e Arahidamit II dhe gruaja e parë që fitoi Lojërat Olimpike.
Shumica e grave në Greqinë e Lashtë ishin të ndaluar të mësojnë ndonjë sport. Në kohët e lashta, shumica e burrave lejoheshin të luanin vetëm në Lojërat Olimpike.
Gratë nuk lejohen të shkojnë në stadiumin kryesor ku mbaheshin garat e vrapimit dhe sportet luftarake. Por ato lejohen të hyjnë vetëm në garat e kuajve, por vetëm duke i zotëruar dhe trajnuar kuajt.
Cynisca punësoi burra dhe iu bashkua ekipit të saj në Lojërat Olimpike ku fituan.