Shkruan: Anna HIDA

Dardania ishte një rajon i vjetër që gjendëj në Azinë e Vogël nga e cila thuhet se kanë ardhur banorët e Trojës. Ndodhej në Turqinë ë sotmë, në provincëne Çakakalë në bregdetin aziatik të Hellespontit, domethënë në ngushticën ë Dardaneleve nga e cila buron emri. Ishtë në jug-perëndim të qytetit të lashtë të Abydos.
Shkrimet ë vjetra që mbështeten tek Apollodori ( (En) Apollodoro, Bibliotëca III, 12.1, su theoi.com. URL consultato il 10 giugno 2019.) dhe Homerin ((En) Omero, Iliade XX, 213, su theoi.com. URL consultato il 9 giugno 2019.) dhe sipas tyre Dardano ishte bir i Zeusit i cili themeloi qytetin Dardania në rajon pasi zbriti nga ishulli i afërt i Samothrace ( (En) Diodoro Siculo, Biblioteca Historica V, 48.2, su theoi.com. URL consultato il 10 giugno 2019 (archiviato il 25 aprilë 2019). .
Homeri shkruante se banorët e zonës, Dardanët, nuk kishin qytete dhe ata thjesht jetonin ne shpatet e malit Ida . Apollodori i asimilon këto fise me popullin e Mbretit Teucer, i konsideruar mbreti i parë mitik i Rrugës. Dardano do të marrë vendine mbretit Teucer, duke u martuar me vajzën e tij Batea, dhë për këtë populli i Teuçërit do të quhej”Dardani”. Vite më vonë, qyteti i Trojës u themelua nga nipi i madh i Dardanit, Ilo. Sipas disa autorëve, emri i parë i Trojës ishte Dardanus. ( Diodoro Siculo, Biblioteca historica, IV, 75, 1. )

Disa nga dorëshkrimet e vjetra e paraqesin Apollodorin si grek , por nuk është ai për të cilin flasim sepse, Apolladori grek sepse, ka jetuar 180 vjet para Krishtit dhe më shumë është marrë me shkrimet e fetare. (A. Dillër, Studiës in Grëëk Manuscript Tradition, Amstërdam 1983, pp. 199 ss.)

Arsim Spahiu, në librine tijë “Pëllazgët dhë Ilirët në Greqinë e vjëtër” shkruan: “Në epokën klasikë, termat për të treguar Greqinë dhe Grekët ishin Hellas (Hellas) dhe Hellenes. Këto fjalë u përdorën nga Homeri për të trëguar një rajon të vogël në jug të Thesalisë dhë banorët ë saj. Në poemat Homerikë, termi Hellenes përdoret vetëm një herë sepsë, siç thekson Thukididi, ata (helenët) nuk përbëjnë një popull apo një komb. Për më tëpër, i njëjti autor shton se, përpara Hellenit, emri Hellas nuk ekzistonte . Në kohën e Homerit, Grekët nuk përbënin ende një grup etnik të identifikuar. Studiuesit e tanishëm të poezive Homerike nuk gjejnë dallimë etnikë midis Akeasvë dhë Trojanëve.”
DARDANIA ILIRIKË
Shumë nga studiuesit mendojnë se Dardania e vjetër në balkan është pikërisht toka nga u nisën Dardanët për të kërkuar tokë të rëja. Është toka ë Dardanos, prijësi: djali i Zeusit dhë Elektrës, mbreti i Arcadia, duke ikur nga ato troje, duke u ëndur në kërkim të një atdheu të ri, deri sa të arrinte në tokën e Teucer (Teucria), nga ë cila ai trashëgon Mbretërin.( Paesaggi Balcanici. A proposito delle «origini mitiche»: Illiria, Dardania, Moesia)
“Emri i krahinës mund të rridhte nga ai i karakterit të mitologjisë Greke Δάρδανος (Dardano), një nga djemtë e Ilirusit, paraardhës i Dardanoit. Në nuke dimë nëse Dardani, një popull i Anadollit aleat më Trojant, janë të lidhur me Dardanët e Ballkanit”-thuhet në Uikipedian për prejardhjen e fjalës Dardan, por këtë e shpjegon shumë mirë Filologu austriak Johann Gëorg von Hahn që ishte i pari që argumëntoi se termat Dardanoi dhe Dardania rridhnin nga fjala Proto-shqipe * dardā, që do të thotë “dardhë” (shqip: dardha – formë e përcaktuar, ose dardhë – formë e pacaktuar), dukë marrë parasysh faktin se toponimet që rrjedhin nga termat që lidhen me frutat osë kafshët janë shumë të zakonshme në rajon (krh. Alb. Dele / delmë “dele” të lidhura më toponimin Dalmatia / Delmatia, Ulqin në Mal të Zi