“Është në interesin e serbëve në Kosovë dhe Metohi të punojnë për të drejtat e tyre në institucionet e sistemit të Kosovës, tha udhëheqësi i Lëvizjes Rinovuese Serbe (SPO), Vuk Draskoviç!
Ndryshe nga kjo, në Kosovë serbët do të izoloheshin nga realiteti dhe jeta.

“Nuk është patriotizëm t’i detyrosh këta njerëz të jenë peng i një politike autike, e cila është ndjekur ndaj serbëve në Kosovë për shumë vite, sepse popullit serb në Kosovë dhe Metohi iu kërkua të luftojë për vetëizolim për të ruajtur Serbinë sovraniteti mbi Kosovën “tha Drashkoviç.

Ai vlerësoi se sovraniteti i Serbisë u morr me Marrëveshjen e Kumanovës!
“Fakti që jemi padyshim një parti kombëtare, e cila është programatike për Serbinë në Perëndim, na detyron të dallojmë realitetin nga iluzionet, nga fantazmat, të dallojmë mençurinë nga budallallëku, të dallojmë projektet që nuk sjellin asgjë tjetër përveç fatkeqësisë së njerëzve, nga projektet që janë në interes të njerëzve dhe për të dalluar se çfarë është stabiliteti nga ajo që është urrejtja dhe paqëndrueshmëria, “shtoi Drashkoviç.

Sipas vlerësimit të tij, si në mesin e serbëve dhe shqiptarëve, ka njerëz që kanë frikë nga normalizimi i jetës në rrugën Beograd-Prishtinë, sepse nuk u përshtatet atyre.

Mafia, kriminelët, njerëzit e urrejtjes, janë përgjegjës për fatkeqësinë, sepse fatkeqësia e njerëzve ka qenë gjithmonë burimi i lumturisë së tyre personale, theksoi Drashkoviç.

Ne jemi të interesuar për statusin e asaj që është Jeruzalemi në Serbi – kishat, manastiret, monumentet e shtetësisë sonë, kulturën tonë!
Sipas tij, nuk do ta provojë patriotizmin e tij me një politikë autike të luftimit për statusin e hektarëve në të cilët nuk ka serbë.

Ai beson se statusi i Kosovës vendoset si jashtë Serbisë ashtu edhe jashtë Kosovës dhe kujton “realitetin e ashpër” ku gati të gjitha vendet e Bashkimit Evropian, për të cilin Serbia thotë se nuk ka asnjë alternativë, e njohin Kosovën si shtet.

Ky vend po përballet me vendime fatale nëse mund të bëjë gjithçka për të parandaluar që treni i fundit për në Bruksel të shpëtojë, paralajmëroi Drashkoviç. Për mua, është një politikë jo-patriotike për të mbrojtur dhe ruajtur atë që nuk kemi, tha Drashkoviq, dhe që çmimi të ishte për të humbur gjithçka tjetër që kemi.

“Askush nuk mund të negociojë se cili është besimi historik i një kombi. Besimi historik i popullit serb ishte dhe është akoma, se Kosova është Serbi, por besimi është besimi që ne mbajmë në zemrat tona, në shpirtrat tanë. Realiteti i sotëm është diçka krejt tjetër. “, tha Drashkoviç.

Politika aktuale e Serbisë ndaj Kosovës është një politikë e mbrojtjes së sovranitetit kur ajo nuk ekziston, mbi një territor ku jetojnë 90 përqind e njerëzve që nuk e duan Serbinë, e cila, sipas Drashkoviç, kushton rreth 800 milion euro në vit.

Le të investojmë ato 800 milion euro në vit, në vend që t’i hedhim ato në asgjë, në një politikë autike, në popullin serb në Kosovë dhe ne menjëherë do të shohim rezultatet e asaj politike, sugjeroi Draskovic.

Lidhur me veriun e Kosovës, ai vuri në dukje pozicionin e BE-së dhe SHBA-së se nuk ka ndarje, sepse kjo do të shkaktonte një efekt domino. Ndarja e Kosovës do të thotë ndarje e Bosnjës dhe fundi i Bosnjës, kjo do të thotë ndarje e Maqedonisë dhe fundi i Maqedonisë, madje edhe ndarje e Malit të Zi. Strategjia e Beogradit për veriun e Kosovës duhet të jetë evropianizimi i vetë Kosovës.”