Shrkuan Fahri Xharra

Duke e hulumtuar këtë titull -bombë, askund nuk e hasa as një emër shqiptari që e kishte studjuar këtë “risi ” arkeologjike që na del si më vjetra në botë, apo t`ishte pjesë- marrës i këtyre zbulimeve.

Fshati CERJE, 16 largë Shkupit. Për 8 000 vjet e kishte fshehur margaritarin e lashtësië së këtyre anëve , deri në vitin 1981 kur doli në pah e ruajtura e lashtësisë 6 600 vjet para filllimit të Islamit.
Kur e mblodha materialin e nevojshëm sllavo-maqedonas si dhe ate ndërkombëtar nuk dija se si ta ndjej veten – i lumtur për një trashigimi të tillë në tokat tona , ku ende frymohet shqip; apo i brengosur nga se shqiptarët autokton kanë marr një rrugë tjetër , rrugë e cila do t`iu humbë tapitë e kombit dhe janë zhytyr në rrugën e zhbërjes dhe një ditë do të konsiderohen si ardhacak të të rastit.
Për sllavët e Maqedonisë nuk e kam asnjë fjalë, sepse ata po dinë të krijojnë ” identitet vendor” edhe pse nuk janë nga aty.

Dhe kështu shekujt shkojnë dje për ne shqiptarëas që do të flitet ndonjë herë.