Shkruan: Anastas SHUKE

Një dokument monumental i plotë i mbishkruar në një tullë në një prej qyteteve më të lashtë të Shumerit, Lagash-it, qytet ku nderohej zot Ninurta, i Urti me simbolin e tij Shqipen dykrenore.

Ninurta quhej edhe Ninip dhe ishte djali trashëgimtar i Enlil-it (yll i yllit, bir i yllit, bir i zotit), dhe pra, Ni Nip i Zotit.

Tetë rreshtat Shumerisht në krahun e majtë mund të kuptohen apo lexohen drejtpërdrejt respektivisht në të djathtë në Shqip:

Zotnin mir shkru (Ninurta – i Urti), burr mjaft i fort / (sakt/tamam) kal-ngja, zot Enlili (e) la mëkëmbës.

Burr (i) zot ba mat shum mir, mbikqyri/pa themel-in sipër tokës së Lagash-it, (tempullin) e ai/tij, mu nertu !