Isha se di sa herë i mendimit a duhet të mbahen deshifrimet gjuhësore si sekret a po të shpalosen, pasë shumë shkrimeve dhe kërkimeve botrore me sa duket është ardhë koha të tregohet se gjuha shqipe është deshifrimi kryesore i misterve botrore.
Shqipja si gjuhë me prejardhje më të vjeter Europeane mban disa enigma që janë botërisht të njohura, e cila vetem ajo vetë mund ti njef se çfar domethanje kanë.

Një ndër misteriet e botes është dhe KRYQI i ORFESË, ORFEJA ishte me prejardhje Thrake që ishte Perendie e Poezis dhe Muzikes, çdo here në stela të vjetra antike ajo paraqitet me kafsh dhe me të gjitha bukuritë e natyres.

ARFEJA-FEJA E ARTË.

ARFEJA, Pellazgishtja e vjeter shqipja e sodit.

Ajë po ashtu paraqitet edhe me yjet, planetet e universin, dhe çdo gjë që është e krijuarë nga krijuesi i madhë Zoti a po Perendia, shtohet pyetja se kush ishte Perendia dhe qëllimi i tijë, kjo nuk spjegohet po të gjithë të dërguarit e tijë “Profetet” kanë qellimin e spjegimit botërorë, universit dhe zhvillimit jetsorë në botë dhe jasht sajë.

Çfar kuptojmë me KRYQ, kryqi te Mikael Angjello ka një rethë ku epiqendra është kërthiza e trupit, zhvillimi jetsorë te një femer, lindja e një femije, të gjitha pjeset anësore janë të pales se dytë, ku zhvillimi normal jetsorë pa to është i përqysmuar.

Po çfar misteri kan gjuhet e huaja mbi fjalen KRYQ; Psh te gjuha latine KRYQ thuhet CRUS po çfar kuptojmë, do të shkojmë shkurtë shkronjat CR do të thotë CREATURIS po çfar kuptojme me U dhe S, me shkronjen U kuptojmë UNIVERSUM, po me shkronjën S a thua cfar do të thotë STELA.

CREATURIS UNIVERSUM STELA, shkurtesa CRUS, nën kuptojmë Krijuesi i universit dhe yjeve, shkurtesat Crus-Kryq.

KRIJUESI I YJEVE DHE QIELLIT.

Pse te latinishtja UNIVERSI e në shqip YJET, Shkaku se Y, lexohet I ose U “YNIVERSI”, a po “YJET”.

Po shqip çfar kuptojmë me KRYQ, është interesant se shqipja e spjegon më mir sinonimin e fjales KRYQ.

KR-KRIJUESI I Y-YJEVE DHE Q-QIELLIT.

Po ashtu dhe illyria ka kuptim universal që nën kuptonë IL, i lindur nga ylli, që ra “Il-ly ria”. Ra dhe Re te Egjiptianet kanë po ashtu këtë dëmethënje.

Figura lartë Orfeja me yjet, qiellin dhe Universin Orfeja është histori e vjetër diku 3500 deri 4000 vjeçare ndoshta dhe më shumë.

KRIJUESI I YJEVE DHE QIELLIT, shkurtesat KRYQ.

Po si të bindemi më shumë se po flas për diqka reale dhe jo imagjinative ather do ta shikojmë stelen e ORFESË nga THRAKIA se çfar dëmethënje ka, figura lartë.

Të gjitha simbolet e vjetra 5000 vjeçare që nga Mesopotamia e deri në Egjiptë e në të gjithë Europen, kemi shenja të yjeve ,qiellit dhe kërkimit të njeriut jasht botes, kuptimin e plot jetsorë.

Njeriu ishte çdo herë kuriozë ta dinte prejardhjen dhe krijimin e botes qiellit dhe yjeve, sotë mbas 5000 vjete jemi prap kurriozë ta hetojmë të vërteten e Universit, njeriu duhet të kërkojë shkaku se njeriu është pjes e universit dhe krijimit të tijë.

IL–LY–RIA, Illyria.

Krijuesi i yjeve dhe qiellit, Kryq.

I të gjithë shkrimi ska asgjë fetare, të gjitha shkrimet janë gjuhësore dhe zbulime historike, e vërteta është te gjuha shqipe.

Shkruar në France Lyon, 16.02.2017.