Nga Feri Arifi ,historian

A ka gjë më të keqe se në të ashtuquajturën Enciklopedi të Maqedonisë të përvetësohet përkatësia e varreve të lashta e të mos shkruhet për Varret Dardane dhe Mbretëreshën Mitër të Shqiptarëve në Llopatin e Tanushës , qytet ky L-Mudi afër Kumanovës , ku ende ruhen nga banorët varret e tyre stërgjyshore ; varret e këtij qyteti antik të njohur në histori me varre të nalta deri 10 metra .

Gur varresh deri në dhjetë metra të gjatë …

Ky vendbanim gjendet në jugperëndim të Kumanovës , që shtrihet në fshatrat midis fushave dhe lugajave e të shumë lumenjve qe ka mbi 10 të tillë. Ku në perëndim nga vendbanimi e tash në mes ishte një nder tempujt ma të mëdhej të njerëzimit , nga fisi Pajon , fis ky i ardhur nga Nuja e djali i ti Jafeti ky tempull i madh erdhi nga Mitra e mbretëreshës , e gjatë 20 metra, ku dhe u rinovua në 211 v. nga Dardanet .

Monedha të gjetura nga Azir Tanusha , Llopat , Kumanovë .

A ëshët turp për një Enciklopedi Maqedone në të cilën të mos shkruhet edhe e vetmja fjalë për shqiptaret . Këtu ishte dikur vendi i doganave , gjithashtu elemente arkitekturore guri të tempullit, si kryeqytet nga dardanet në këtë pjesë të tij janë gjetur dhe sot ruhen nga banoret e Tanushës dhe të tjerët. Të gjithë shqiptarë , ku më 1956 sollën sllavë nga vende të ndryshme , se më parë ky vend kurrë më parë nuk kishte sllavë. Mirëpo , pjesët nga mbishkrimet e gjetura dhe të marra nga sllavet më pushtetin më dhunë nga banoret e Llopatit edhe ari i dedikuar për perëndeshën Mitre, fragmente të kasetave Tavan , të zbuluara nga shumë varret e nekropole, dhe data janë pika të lëvizshme nga periudha e hershme e të ndryshme ose vetëm atyre mbishkrimeve Latine qe shqiptaret i kishin si të tyre.

Ja shënimi i Enciklopedisë Maqedone LIT: E. Petrova, Drezga nxori në dritë studimet e reja veri-maqedonase , hapësirë, MAA 11, Shkup, 1990, 135-150; V. Lil ~ i}, gur maqedonas për perënditë, të krishterët dhe jetën pas Jetës, Shkup, 2001, 128-131. V. L. DREMNI ^ E, MAQEDONIAN (Pulsatilla halleri (All.) Ëilld. Subsp. macedonica Krause) – maqedonisht endemike floristike të familjes Ranunculaceae (lutes). Njohur në rajonet qendrore dhe veriore , pjesë të RM (Barbaras, s) – antike nga qytetet më të mëdh dhe mbretëris të Pajonisë , madje edhe në periudhën helenistike. Qytet i Paionit Audarist. A ka shtet e histori shqiptare në Maqedoni?