Nga:Fahri Xharra

Të veshur si gjermanët dhe me fesin turk në krye

Sot në Serbi jetojnë njerëzit e te gjitha anëve të Ballkanit , dhe ka shume pak serb . Ju kujtohet viti 1739 , kur nuk kishte Serbi por si e thoshte Akademiku antishqiptar Vasa Çubriloviq qe janë vetëm 50-60 000 sish.-shkruan Miroslav Çosoviq në shkrimin e tij “Fes, srpska nacionalna kapa 19. vijeka “

Nuk e kuptoj këtë inferioritet te politikes shqiptare ndaj tyre në bisedimet e ndryshme. Nuk e kuptoj këtë heshtje historianësh të cilët në duar e tyre kanë aq shumë fakte për këtë popull aq sa të shpifur po aq edhe artificial të krijuar nga Rusia dhe Turqia .

Dihet mirë qëturqit gjatë shekujve 14 dhe 15 krijuan “ tollovi “ demografike , dhe si pasojë e asaj poshtërsia më së shumti e pësuan shqiptarët. Mos i harroni , deportimet e shqiptarëve masovike ngq viti 1800- 1912 , por nuk harrohen edhe ato të pas Luftës së Dytë Botërore.

Pra , M.Qosoviq shkruan : “ “…posle sklapanje Beogradskog mirovnog ugovora 1739. godine. U tom trenutku prema podacima V. Čubrilovića Srbija nije mogla imati više od 50.000 – 60.000 stanovnika.” . Ku jemi me qëndrimin tonë ?

Një “popull” i vogël pa fije tradite kombëtare nuk kishte as shenjat më të vogla etnografike që do të krijonin imazhin historik të tyre.
Dihet mirë që Fesi turk erdhi me turqit gjatë pushtimeve shekullore, dhe e mendoni që serbet në shekullin 19-të e caktuan fesin turk si kapuç të tyre kombëtar., ja disa shembuj të kësaj të vërtete të cilat i sjellë M. Qosoviq :
– Pavle Ravinski , sllavist rus, historian, etnolog, shkruante në librin e tij « Shënime për Serbinë e viteve 1868-1969 », libër i cili u përkthye në serbisht me 1994, në faqen 199 shkruan ; » Kur arrita në Krupanj u takova me naçelnikun ;Ai njeri ishte i moshës së mesme , ishte i veshur me rroba të thjeshta gjermane dhe e kishte fesin në krye.
-Në faqen 202 , shkruan që edhe gratë e serbe e mbanin, si e quan ai « fesicet » turke.

Kritiku letrar Jovan Skerliç në vitin 1906 e shkroi në tekst « Serbët. të gjithë dhe gjithkund » duke aluduar në pamfletin e njohur të Vuk Karxhiqit. Në këtë shkrim autori Skerliq e përshkruante nacionalizmin serb të shekullit të 19-të, dhe fesin turk e përshkruante si simbolin e identitetit dhe krenarisë serbe :
( “Kao što je Aksakov, kao spoljnu oznaku svoga ruskoga narodnjaštva, nosio kaftan i murmolku na glavi, tako naši smatraju fes kao znak svog srbovanja. Vuk Karadžić svoj nacionalni fes nije ni u crkvi skidao, Branko Radičević je ostajao u kući sa fesom na glavi i dugim turskim čibukom u ruci. Ljudevit Štur je prolazio ulicama požunskim takođe s fesom na glavi. »Sad je to dabome sitnica, priča Jovan Ilić, a onda je bila golema krupnica, ili ka’šta Čubro rekao, ‘velikačka malenkost’ – vidni znak borbe udruženog Slovenstva protiv kulture švabeće.« Đuro Daničić je jednoga dana banuo u uredništvo Serbskog narodnog lista u punom hercegovačkom odelu. U Karlovcima, 1848, »trobojne narodne kape polako iščezavaše, a počeše nositi fes. Ta moda izgledala je nešto – teroristično. Ko je hteo da se pokaže da je za pokret, imao je fes na glavi; isto tako i onaj koji je hteo od sebe sumnju da otkloni, da je dobar Vojvođanin.«” (Jovan Skerlić, Studije,Matica srpska i SKZ, Novi Sad – Beograd, 1971, strana 70) )

“ Shenja serbe dhe e krenarisë serbe është fesi. Vuk Karxhiqi edhe në kishë nuk e hiqte fesin nga koka, Branko Radiqeviq edhe në shtepi rrinte nme fesin në krye dhe me çibukun turk e tymoste duhanin… Në lëvizjet e ndrush te ture , ata që donin të tregonin veten si nacionalist të mëdhenj serb , pa tjetër duhet të mbanin fesin në kokë”

Edhe një gjë që Miroslav qosoviq e shkruan : E vërteta e Serbisë është që ata sot janë një përzierje e Bullgarëve,Maqedonëve sllav , Mlazezëve, hercegovasëve, romëve rumunëve, cincarëve, grekëve dhe shqiptarëve. (No, istina je da su današnji Srbi u matici Srbiji, mješavina: Bugara i Makedonaca, Crnogoraca i Hercegovaca, Roma, rumunskih i bugarskih Vlaha, bosanskih Vlaha i dalmatinskih Morlaka, Cincara, Grka, Albanaca…_

Pra , fesi turk ishte krenaria etnografike serbe.