Shkruan: Shqipe HOXHA

Fisi Triepshi buron nga një njeri i quajtur Keq Preka, i cili iku në territorin e Piperit në Mal të Zi dhe u vendos aty para pushtimit osman ose rreth vitit 1520

Triepshi (Shqip: Triepsh, Triesh, Malazez: Zatrijebač) është një rajon në Mal të Zi mbi bregun e djathtë të lumit Cem pranë kufirit shqiptar, territori i të cilit është sinonim i fisit shqiptar historik me të njëjtin emër.

Fisi Triepshi buron nga një njeri i quajtur Keq Preka, i cili iku në territorin e Piperit në Mal të Zi dhe u vendos aty para pushtimit osman ose rreth vitit 1520.

The Triepshi tribe derives its origin from a man called Keq Preka who fled to what is now Piperi territory in Montenegro and settled there either before the Ottoman invasion or around 1520.

The Triepshi tribe derives its origin from a man called Keq Preka who fled to what is now Piperi territory in Montenegro and settled there either before the Ottoman invasion or around 1520. He had several sons, Lazar Keqi, Ban Keqi, Kaster Keqi, Merkota Keqi, Vas Keqi and Piper Keqi. The second son, Ban Keqi, is considered to be direct ancestral father of the Triepshi tribe, whereas his brother Lazar Keqi was the ancestor father of the Hoti tribe, witch is thus related to Triepshi. Lazar Keqi settled in Trabojna and Ban Keqi settled in Muzheçk and was buried in Nikmarash. Some members of the tribe derived their origins from Ivan Crnojević, and the old families of Delaj claimed they steemed from Herzegovina.

According to a priest asked by Johann Georg von Hahn, the Hoti and Triepshi were Albanians because they spoke albanian and were Catholics.

Triepshi përmendet së pari në 1485 në një regjistër otoman të Sanxhakut të Shkruesit. Triepshi mbahet mend për rezistencën e saj ndaj inkursioneve osmane në rajon, veçanërisht më 1717 kur vranë 62 ushtarë osmanë.

Forcat otomane thuhet se pas kësaj fatkeqësie e lanë rajonin deri në 1862. Në këtë kohë Triepshi kishte marrëdhënie të mira me fisin Kuçi dhe dinastinë Petrović-Njegoš, sundimtarët e Malit të Zi.

Familjet shpesh shkuan në Cetinje për të sjellë krerët e osmanëve që ata kanë prerë në beteja, dhe kështu të marrin kompensimin dhe dhuratat.

Tripesh u aneksua nga Malin e Zi në 1878 në kohën e Kongresit të Berlinit, por kufiri mbeti i paqartë për një kohë të gjatë. Disa nga Triepshi ikën në Shqipërinë Osmane, ndërsa disa qëndronin në Mal të Zi.

Fisi Triepshi buron nga një njeri i quajtur Keq Preka, i cili iku në territorin e Piperit në Mal të Zi dhe u vendos aty para pushtimit osman ose rreth vitit 1520.

Kishte disa djem, Lazar Keqi, Ban Keqi, Kaster Keqi, Merkota Keqi , Vas Keqi dhe Piper Keqi. Djali i dytë, Ban Keqi, konsiderohet të jetë ati i drejtpërdrejtë paraardhës i fisit Triepshi, ndërsa vëllai i tij Lazar Keqi ishte ati paraardhës i fisit Hoti, në relacion i lidhur kështu me Triepshin.

Lazar Keqi u vendos në Trabojna dhe Ban Keqi u vendos në Muzheçk dhe u varros në Nikmarash. Disa anëtarë të fisit e kanë origjinën e tyre nga Ivan Crnojević, dhe familjet e vjetra të Delaj kanë pohuar se janë larguar nga Herzegovina.

Sipas një prifti të kërkuar nga Johan Georg von Hahn, Hoti dhe Triepshi ishin shqiptarë, sepse ata folën shqipe dhe ishin katolikë.

Feja e fisit ishte katolike, ndërsa fisi kishte rreth 800 anëtarë në fund të shekullit 18

The Tribes of Albania,:History, Society and Culture. Robert Elsie. p. 60.

The Tribes of Albania,:History, Society and Culture. Robert Elsie. p. 58.

The Tribes of Albania,:History, Society and Culture. Robert Elsie. p. 59.

The Tribes of Albania,:History, Society and Culture. Robert Elsie. p. 64.

The Tribes of Albania,:History, Society and Culture. Robert Elsie. p. 64.

The Tribes of Albania,:History, Society and Culture. Robert Elsie. p. 60.

“The founding of the Hoti and Triepshi tribes”. www.Albanianliterature.net Robert Elsie.

The Tribes of Albania,:History, Society and Culture. Robert Elsie. p. 59.

Ivan Crnojević Lord of Zeta

Seal of Ivan Crnojević, dated to 1485. It is kept at the Cetinje Monastery.[1]

Žabljak Crnojevića, 1860.

Old Cetinje Monastery was founded by Ivan Crnojević

The Wounded Montenegrin (Ranjeni Crnogorac), by Paja Jovanović