Dash (protoshqipe *dausa) > e lidhin me lituanen daüsos ‘parajse’- sllave *duxъ ‘shpirt’
E marre nga rumanishtja “das” por nuk japin shpjegim. Baric thote ‘dash’ lidhet me ‘dele’ – LKUBA dash < *dhuosj- e lidh me latinen *bestia ‘kafshe’ – BUGGE lidh ‘dash” me “desha” – Demiraj me ‘dem’ por gjithashtu edhe fjala ‘dua’ protoshqipe *dâusna eshte e jona dhe jo e huazuar si ‘dash’ . – Ka mundesi qe ‘dash’ te lidhet me emrin Ilir Dasius . Tani jne pyetje per te gjithe : DASARIA ( DASHARIA) ishte nje krahine ilire afer Ohrit Sipas Appianit (Illyr. II 2) fisi i Dasareteve kishte marrë emrin nga Dasara (Dashara), e bija e Ilirit . – Si mund te shpjegohet kjo etimologji me shqipen e sotme ? Photo: Illyrian helmet, bearing a ram on the cheekplate at Archaeological Olympia Museum, Greece