E përktheu: Vranin GECAJ

Në epokën në të cilën ne jetojmë ku komunikimi vizual është në qendër të jetës së përditshme të individëve; fetë janë përshtatur në mediat e reja. Është për këtë arsye që puna e regjisoreve sidomos ajo e realizuar nga Gjon Kolndrekaj shqiptari nga Peja, i cili me më shumë se dhjetë vjet si regjisor i “i filmave te shenjt” ka një rëndësi thelbësore për transmetimin e vlerave themelore të besimit tek brezat e rinj. Sot Gjoni vlerësohet nga kritikët më të rëndësishëm ndërkombëtarë si regjisori më i madh në botë në sektorin e filmit te shenjtë me një pasuri prej mbi 80 filma dhe dokumentarë në lidhje me tre fetë monoteiste.

U diplomua në Qendrën Eksperimentale të Kinematografisë në Romë. Student i Frank Capra, JorisIvens, Valero Zurlini, Francesco Rosi. Ai është i vetmi regjisor që përveç njohjes së 4 Papëve të fundit. Me vullnetin e Giovanni Palo II, ai krijoi për Jubileun e vitit 2000 serinë: Udhëtimi në vendet e shenjta, prezantuar nga njerëz të famshëm nga bota e kulturës, shkencës, politikës dhe sportit. Ai u takua me Patriarkun e Madh të Rusisë Aleksius II. Me miratimin e botës ortodokse, ai bëri filmin dokumentar: Santa Caterina del Sinai.

Më 1987 ai prezantoi në Kajro një punë të rëndësishme për Kuranin e Shenjtë, të sponsorizuar nga Al Halazar dhe miratimin e qendrave më të rëndësishme islamike në botë. Në bashkëpunim me qeverinë kineze, ai prodhoi filmin Docu ekskluzivisht në të gjithë botën: Matteo Ricci; një jezuit në mbretërinë e dragoit.përfaqësuar me një rast botëror në Selinë e Shenjtë më 28 qershor 2009 në prani të Ambasadorit të Republikës Popullore të Kinës në Shtetin Italian dhe shënon një datë të rëndësishme pasi për herë të parë një përfaqësues i Republikës Popullore të Kina kalon kufijtë e Shteteve Papale.

Puna e tij e fundit, e hyrë tani në mesin e Kolossal: Videocatechism of the Church Katolic, një film 25-orësh, i ndarë në 46 episode, i xhiruar në 70 vende të botës me pjesëmarrjen e 60,000 njerëzve përfshirë ekstrakte dhe karaktere, të sponsorizuara nga Këshilli Papnor për Ungjillizimi i Ri në bashkëpunim me Kishën Universale, me këshillat artistike të Mogol.Pionier i teknologjisë 4K që nga Prilli 2013 siç dëshmohet nga ngjarja CINEMADAY e 24 nëntorit 2013 është gjithashtu krijuesi i Solidaritetit VIDEOKLIPI. Në fakt, në vitin 1983 ai bëri videon FOOTBALL STAR për Caritas International.

Mbi 40 kampionë të futbollit botëror këndojnë për solidaritet: Platini, Cabrini, Rossi, Gullit, Rivera etj .. Pastaj LITTLE SONG një videoklip për të folur rreth AIDIS me bashkëpunimin e shumë artistëve, Giuliano Gemma, Domenico Modugno, Amendola, Oreste Lionello, etj. Gasman, Marisa Laurito, Fabrizio Frizzi, Tognazzi etj … Mbi dyzet vjet karrierë në Rai me programe të suksesshme, si Linea Verde me Federico Fazzuoli, më të dëgjuarit për t’u transmetuar në Itali, Happy Circus, tema e të cilit u këndua nga Paul Mcarteny. Edhe pse revista autoritative kanë shkruar për të në të gjithë botën, ai nuk jep intervista. Historiani shqiptar ILY Polivina i kushton 5 kapituj atij në librin RAI-ALBANIA. I martuar me një ish-modele dhe prezantues televiziv, ai ka një djalë që i është futur karrierës si regjisor. Kritiku i mirënjohur i filmit, Vittorio Giaci po përfundon një ese kushtuar figurës së tij profesionale.

Ky artikull eshte botuar ne https://www.lasicilia.it/gallery/gallery/340787/gjon-kolndrekaj-il-regista-che-racconta-il-sacro-e-le-tre-grandi-religioni-monoteiste.html

I perkthyer nga kritiku i filmit mr Vranin Gecaj