Kjo është historia e familje Durazzo, të cilët arritën si skllevër në brigjet italiane, për t’u shndërruar në protagonistë kryesorë të politikës në Genova.

Qyteti i marinarëve, Genova në saj të tregtisë detare arrit të bëhej një qendër multi-etnike dhe multi-fetare. Në historinë gjenoveze, shembuj të integrimit multi-etnik janë të shumta, por më i famshmi ka të bëjë me atë të familjes Durazzo.

Familja mbërritën në brigjet italiane në fund të shekullit të 14-të nga Shqipëria për shkak të pushtimit osman. Giorgio Durazzo dhe familja e tij u blenë si skllevër nga Genoese Manuele De Valente në Messina në 1387. Pasi u transportuan në Genova, ata u liruan nga skllavëria dhe filluan ngritjen e tyre shoqërore. Në mesin e shekullit të 15-të, puna si lëkurëpunues ose tregtarë lejoi familjen Durazzo të bëhet një nga familjet më të rëndësishme gjenoveze. Në vitin 1528, në regjistrin e fisnikërisë Liguriane, ata paraqiten me titullin e “fisnikë të rinj”, domethënë ato familje që kanë arritur gradën e të zakonshmeve. Në shekullin e 16 familja do të bëhet një nga më të pasurat në kryeqytetin Ligurian.