Shkruan: Preveza ABRASHI

— Një faqe nga libri Harry Mountain “The Celtic Encyklopedia – Volume 1” për praninë e ilirëve edhe në Britani. Gjithashtu te rëndësishme në përshkrimin janë ngjashmëritë midis Ilirëve dhe Kelteve, që sugjeron një kulturë shumë të gjerë të përhapur në të gjithë Evropën.
Iliret ishin luftare qe se bashku me popullin e quajtur me vone Pikt lundruan pergjate bregut perendimore te Evropes gjere ne ishujt e Irlandes dhe Britanise.
Ne Austri rreth vitit 1000 para Kr. kishin minierat e kripes ne Gmunden kurse ne vitin 900 para Kr humben minierat e argjendit ne Oberzeiring nga Keltet. Ne shek. e VIII para Kr. kultura e tyre lulezoi ne gadishullin (sot) Ballkanik dhe ate me qender ne Glasinac afer Sarajeves sot .
Parardhesi hero i Ilireve nga kush e moren emerin ishte Illyros i biri i Galateas dhe udheheqesit te Antariateve. Ata ishin fise me udheheqesi te tyre me koncilin e pleqeve dhe herepas here benin konfederata mes fisesh me udheheqesi te zgjedhur. Ata jetonin ne vendbanime dhe fortesa kodrinore per strehim.
Iliret tregetonin te mirat e tyre ne krahinen e Hallstadt dhe La Tene keshtu qe paten ndikim te madhe ne kulturen La Tene. Ata eksportonin asfalt, ardhent, baker, bageti, drithera, djath, peshq, vajra, uje te fresket dhe objekte te hekurit e bronzes. Iliret njifeshin si kultivues dhe exportues te kuajve. Iliret e regjioneve bregdetare merreshin edhe me pirateri dhe perdornin lundra te gjata e shume te shpejta te quajtura Lambi.
Edhe Iliret si Thraket e Piktet zbukuronin trupin e tyre me tatuazha. Etj, etj…
— Una pagina dal libro di Harry Mountain “The celtic Encyklopedia- volume 1” riguardo la presenza degli illiri anche in Gran Bretagna. Da notare nella descrizione anche le similitudini tra illiri e celtici, cosa che fa intendere una cultura molto vasta sparsa in tutta l’Europa.//
Foto : Brezet nga kultura La Tene dhe brezet Ilire nga Dolenjska Sloveni, ndikimi i kultures Ilire ne ate La Tene eshte me se evidente