Ullinjtë njihen si fruta të vegjël, të rrumbullakët të cilët i përkasin një grupi frutash të quajtur drupes, ose fruta guri, të kultivuar kryesisht në rajonin e Mesdheut.

Ullinjtë janë një pjesë e pandashme e kuzhinave botërore dhe kjo është për shkak të shijes së tyre të mahnitshme, përveç shijes ata na dhurojnë edhe shumë dobi shëndetësore.

Përfitimet shëndetësore

1. Ullinjtë luftojnë kancerin– Ata ndihmojnë në mbrojtjen kundër kancerit të zorrës së trashë, gjirit dhe lëkurës;

2. Shëndeti i syve – Ullinjtë janë burim i pasur i vitaminës A, e cila është e mirë për sytë e shëndetshëm.

3. Përmirësimi i qarkullimit – Komponimet me bazë bimore në ullinj mund të rrisin prodhimin e oksidit nitrik, duke përmirësuar funksionimin vaskular dhe duke lehtësuar rrjedhjen e gjakut në indet tuaja.

4. Përmirëson shëndetin e lëkurës dhe flokëve – Ushqyerja me ullinjë do t’ju japë lëkurë më të re. Acidi oleik i pranishëm në ullinj zvogëlon rrudhat e lëkurës me 20% dhe e bën lëkurën të butë dhe të shëndetshme. Po ashtu ullinjtë janë të pasur me vitaminë E, e cili ndihmon në mbrojtjen e lëkurës nga rrezatimi ultravjollcë dhe e ushqen lëkurën dhe flokët.

5. Përmirëson shëndetin e kockave – Ullinjtë mund të ndihmojnë me sukses në rritjen e masës kockore dhe fortësinë e kockave, gjë që mund të çojë më tej në një strukturë më të fortë të kockave dhe do të ketë më pak shanse për të marrë thyerje.

6. I mirë për trurin – Ullinjtë përmbajnë polifenole, një element natyral që zvogëlon stresin oksidues në tru. Pra, duke ngrënë një shërbim të përditshëm të ullinjve ndihmon në përmirësimin e kujtesës tuaj deri në 25%

7. Ndihmon tretjen – Ullinjtë janë një burim i shëndetshëm i fibrave, i cili siguron funksionimin e duhur të sistemit tuaj tretës. Fibra gjithashtu ju bën të ndjeheni të plotë dhe për këtë arsye mund të shmanget ngrënia e tepërt.

Për të përfituar nga këto dobi duhet të zgjedhni ullinj cilësorë, siç janë ullinjtë e brendit Italian Coop, të cilët bëjnë përzgjedhjen e ullinjve më të mirë, më një formë te rrumbullaket dhe të bute. Shumë lloje të shijshme të këtij brendi mund të gjeni në rrjetin e marketeve – Super Viva.