Kodra që strehon kështjellën e Lezhës ndodhet 186 metra mbi qytet. Falë pozicionit të saj të favorshëm, ajo ishte banuar që në gjysmën e parë të mijëvjeçarit p.e.s.- Përndryshe Kalaja e Lezhës mbetet deri më sot çudi e atyre viteve: midis pasazheve të bukura dhe teknikave të ndërtimit gjatë shekujve.

Teksti e fotot, Giuseppe Di Gregorio nga Hora e Arbëreshëve, Sicili

Deri më sot, ka mbetur dëshmi të qarta për muret e akropolit të lashtë të Lisusit nga shekulli i 4 para Krishtit si dhe fortifikimi i mureve të datuara në shekullin e 5 para Krishtit
Në majën e rrënojave të akropolit të lashtë, në 9 sec u ndërtua një kështjellë mesjetare, duke e shndërruar Lezhën në një qendër të vërtetë qytetare. Historiani Gj. Kuçedren përmend për herë të parë qytetin me emrin “Ellisoi”
Sidoqoftë, një përshkrim i saktë është shkruar për herë të parë nga historiani bizantin Ana Komnena, e cila e quajti kështjellën e “Elissonit” një kështjellë në ajër, Syri i Durazzo, një qytet port në jug.
Me shpërbërjen e Perandorisë Bizantine në shekullin e njëzetë., pjesë e asaj që ishte Lezha, parimet e Shqipërisë veriut të Balshajt, Dukagjinasit, Zajt, Thopias etj.. filluan betejat e pushtetit, duke kaluar Lezhën dhe kalanë e tij tek punonjësit nga familja që e sundoi.
Megjithatë, dokumentet historike tregojnë këtë periudhë për dinastitë e Progonit dhe Tanushit, degët e klanit të Dukagjinit, si guvernatorë të kështjellës.
Në vitin 1393 familja kapitulloi kala me venedikasit, të cilët kishin marrë sundim të madh në bregun lindor mbi Adriatik dhe Jonin.
Familja Dukagjini mbajti statusin e tyre social, politik dhe ekonomik si një familje qeverisëse në Mesme dhe duke fituar fitime nga një marrëveshje me Venecian, duke mbajtur 1/3 nga të ardhurat e qytetit.
Në vitin 1444 u krijua Liga e Alessios, një aleancë mbrojtëse midis zotërve të princave shqiptarë dhe malazezë, si pjesë e rebelimit kundër Perandorisë Osmane.

Promotor dhe udhëheqës i konfederatës ishte Gjer Kastrioti – Skënderbeu heroi kombëtar, protagonist për 25 vjet rezistencë fitimtare nga sulmet e Perandorisë Osmane. Në vitin 1478, kështjella u pushtua nga osmanët dhe më vonë u rindërtua, në vitin 1521 nga Sulltan Sulejman I.
Sot Kalaja e Lezhës mbetet çudi e atyre viteve. Midis pasazheve të bukura, vizitorët mund të shohin shumë qartë mënyrën e teknikave të ndërtimit gjatë shekujve. Kështjella e mbyllur në 1.5 hektarë tani është një tapet me bari jeshil, por i ndarë në shumë fusha, secili trashëgimtar i kulturave të mëdha dhe kuptimeve historike deri më sot.

Kalaja ka mure të larta të fortifikuara, 3 hyrje dhe 6 kulla mbrojtëse me dritare për roje vrojtimi, për topa dhe pushkë. Pas tërmetit në vitin 1729 kalaja filloi të braktiset. Banorët e fundit të kështjellës, ishte një garnizon ushtarë, të cilët e kryesuan deri në vitin 1913.