Nargo-Karabakhu me pozicionin e tij strategjik përmes të cilit kalojnë tubacionet ndërkombëtare të naftës dhe gazit në zonën kufitare midis dy vendeve, zë rreth njëmbëdhjetë e gjysmë kilometra katrorë. Rreth 150 mijë armen jetojnë atje.

Rrënjët e konfliktit për këtë zonë malore datojnë që nga viti 1923, kur autoritetet komuniste Sovjetike ia dhanë Azerbajxhanit, edhe pse 96 përqind e armenëve jetonin në të në atë kohë.

Nuk ishte aq problem deri sa filloi shembja e Bashkimit Sovjetik, atëherë u bë e qartë se do të dilnin shtete të pavarura. Popullsia armene e Nargo-Karabakut donte të bashkohej me shtetin amë, gjë që u konfirmua nga referendumi dhe Azerbajxhani u përpoq të shfuqizonte autonominë dhe të kontrollonte plotësisht zonën.

Shpërtheu një luftë që zgjati nga 1988 në 1994. Armenia ka rreth tre milion banorë. Azerbajxhani është ekonomikisht më i fortë, ka gaz dhe naftë, ka pothuajse tre herë më shumë banorë sesa Armenia dhe mori ndihma të mëdha nga aleati i afërt historikisht Turqia.