Shkruan: Avni Rrustem Mahmutaj

Duhet të dimë dhe pranojmë ,se gjuha u krijua ne bazë te tingujve ,pra sistemi një rrokësh ,apo gjuha e simboleve..
Ku ne baz apo rrënjë të fjales te jetë një gërmë,
Kjo është cfar shofim ne gjuhët e lashta ,,
Po pyetja është si u krijuan fjalët ,si u ndërtuan ato..
Këtë e shpjegon vetëm gjuha Shqipe,se them këtë me ja bo qefin vetes ,,
Po është e vetmja gjuhë ku nga një rrenjë ,gërme ne nxjerrim disa fjalë me kuptime të ndryshme..
Po ne njofim vetëm shkrimin dhe jo foljen e fjaleve ,gjuhes.
Po gjuha shqipe shkruhet si folet ,,pra në atë kohë është shnruar bashkë me tingujt..
Po dhe kjo është e thjeshtë .
Se gjuha Shqipe ne cdo fjalë tregon Veprim,,llogjikë dhe percaktim ,
Dhe që të arrijme të kuptojmë këtë ,në bazë të konceptit llogjikë.
Po jap disa shëmbuj e le ti shohim bashkë.
FIALLTARR ===FJALTAR,,, FIA(rrënja)/ FI/ FIJ /FIAL/ FILLIMI/NIS/ FJAL /FJALOS /FJALTARR
NDENATENET==ne kuptimin Mengjes/ NDËR NATË, MBAS NATËS ,vjen Agimi,(mengjesi )
ZMÝR====SMIJR/ SMIRË/që rrenja është sinonimi i të keqes / mi/rë / S -MIRË ,/ kuptimi që nuk është mirë /XHELOZI..
ZMÝRUESCIM===SMIJRUESHIM / SMIRËRUESHIM / XHELOZËT
ZMÝRCHEIK== SMIJRKEJQ / SMIRE KEQ.
Ράνντιą====Rantia, RANTJA/ RA (rrënja e fjalës) / RAN / RAND /RANDESIA / ==pesha /
Λιαχ=====ljak/ lA(rrënja e fjalës ) L( j =tingullë) AK /LAKË
Γιαχα====giaka,G I《-》J AKË/ GJAK.
G+I që shendrohet ne tingull J =GJ .
Gërma J ==tingull..
nëse do përdorim këtë llogjikë ,do flasim sic kane folur me perpara..
Ku pëtfundim del ,se kan folur si flasim ne sotë ,,apo Gegnishtja ,duke larguar evoluimin e fjalave ,pershtatjet..
Si mendoni ???