Shkruan: Shqipe HOXHA

Dorianët kishin prejardhje nga Iliria veriore.. Aristidh Kola
Dijetari gjerman Witte shkruan: “Gjuha e poemës së Homerit ishte version i krijuar, ishte gjuhë e vështirë, për grekët në periudhën e lavdishme në shek. V prkr.”
LATO ishte një qytet i lashtë i Kretës, rrënojat e të cilit ndodhen rreth 3 km nga qyteti i vogël i Kritsa.
Qyteti-shteti Dorian u ndërtua në një pozicion të mbrojtur në pjesën lindore në Greqinë e sotme, Bregdeti i Gjirit Mirabello, midis dy majave, të dyja të cilat u bënë akropole në qytet.
Ndonëse qyteti mbizotëron ardhjen e Dorikëve, rrënojat datojnë kryesisht nga periudha Doriane (shekujt 5 dhe 4 p.e.s). Qyteti u shkatërrua c. 200 p.e.s, por porti i saj (Lato Etera ose Lato pros Kamara), që ndodhej pranë Agios Nikolaos ishte në përdorim gjatë sundimit romak. Kjo ka çuar në konfuzionin, të përsëritur nga Stephanus i Bizanti duke cituar Xenion, një historian kretian, se Kamara dhe Lato ishin një dhe të njëjtë. Bursa moderne i dallon të dyja.
Qyteti me shumë gjasa u emërua pas perëndeshës Leto (nga të cilat Lato është forma e zakonshme dorike) dhe mund të përmendet në pllakat Linear B si RA-TO. Lato gjithashtu monedoi monedha në antikitet, duke treguar ngjashmërinë e perëndeshës Eileithyia që duket të ketë qenë adhuruar veçanërisht në Lato.
Stephanus of Byzantium, Ethnikon, s.v. Kamara
Greek Ministry of Culture Archived 2007-04-03 at the Wayback Machine.
C.Michael Hogan, Lato Fieldnotes, The Modern Antiquarian, Jan 10, 2008
This article incorporates text from a publication now in the public domain: Smith, William, ed. (1854–1857). “article name needed”. Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray.
Nearchus, admiral i Aleksandrit të Madh, ka lindur në Lato.
The eastern chamber of the prytaneion
The Great Temple
The agora of Lato