Në një intervistë për gazetën franceze “Le Figaro” analisti politiko-ushtarak Hadrien Desuin, ka thënë se nëse Erdogani nuk ndalet gjithë Mesdheu dhe Ballkani mund të përmbysen.

A duhet t’i marrim seriozisht kërcënimet e Erdoganit?

Erdogan është një populist i pastër. Ai gjithmonë ka vepruar me inat dhe duke manipoluar me pakënaqesitë të publikut për të ruajtur popullaritetin e e tij në mesin e klasave të njohura. Por ai e gjen veten në vështirësi pothuajse në të gjitha frontet, 20 vjet pas ardhjes në pushtet. Pushtimet e tij në Siri dhe operacionet e tij në Libi janë një rrugëdalje, pak a shumë e suksesshme, e cila synon të devijojë opinionin publik nga dështimet ekonomike dhe politike të presidentit të tyre. Duke synuar, Erdogan varet një fat madhështor për popullin e tij, atë të kthimit të tyre peshën që kishin në kulmin e tyre, në shekullin e 16-të. Por lira turke është në nivelin më të ulët, ai ka humbur bashkinë e Stambollit.

Ky islamo-nacionalizëm turk, i cili lartëson edhe madhështinë e Perandorinë Osmane, por edhe unitetin dhe centralizimin ushtarak të ndërtuar nën Mustafa Kemalin, padyshim që do të merret me seriozitetin më të madh. Ne nuk duhet të minimizojmë atë që presidenti turk ka bërë me Shën Sofia dhe Shën Shpëtimtarin. Islamizimi i Evropës është programi i tij. Pastrimi etnik dhe fetar në Turqi ka ndodhur me armenët, grekët dhe kurdët. Nëse e lëmë Erdogan të ecë përpara, qoftë edhe vetëm disa kilometra, e gjithë Mesdheu dhe Ballkani mund të përmbysen.