Shkruan: Preveza Abrashi

(Eshtë mëkat i madh të shkelësh thërrimet e bukës;
Buka nuk duhet të kthehet përmbys mbi tryezë;
Ju nuk duhet të ecni nëpër rrugë dhe të hani bukë.
betimi për këtë bukë
Vatra si qendra e një familjeje dhe një vend ku piqej bukë është e shenjtë dhe është e ndaluar të vidhoset mbi të…)
Përfshirja mitologjike e gjarprit në kultin e pjellorisë është e dukshme përmes legjendave të lashta ilire, me analizën e të cilave mund të dallojmë më hollësisht lidhjen e gjarprit me elementë të tjerë të këtij kulti, sidomos grurit. Në librin “Monumente të lashta të premtuara në lokalitetin e BiH” (1977), autori Enver Imamović përmend një pjesë interesante të informacionit në lidhje me lidhjen e grurit dhe një hyjnie femërore: “Për shembull, te Herodot gjejmë të dhëna për një hyjni femërore midis Paioneve të cilën e kanë identifikuar me Artemisian Greke. Gratë ilire i sakrifikojnë asaj kallinjet e grurit “. Artemisia njihet si perëndeshë e gjuetisë, natyrës dhe kafshëve, të gjitha virtytet që ilirët i atribuan perëndeshës Thana. Me këto të dhëna ne jemi më afër përfundimit se Thana është prapa Nënës së Madhe, shpesh herë që përshkruhet në relieve dhe monumente përkrah perëndisë Vidasus. Gruri luan një rol të theksuar në kultin e pjellorisë dhe akti i ofrimit të grurit për perëndeshën ka si qëllim të sigurojë hirin e saj dhe korrjen e suksesshme. Simbol mbizotërues i atij që jep jetë, hyjnisë së parë në historinë njerëzore, për ilirët gruri përfaqësonte shenjtërinë më të madhe, por edhe mëkatin antik.
Gjatë kohës së okupimit romak, d.m.th., ishte një baba me shtatë djem dhe një vajzë në Illirik. Në një rast djemtë nga dalldisja rinore nxorën bukën nga shtëpia, e vendosën atë në një gur më të madh dhe e përdorën si cak gjuajtje me shtiza. Babai nuk ishte në dijeni të veprimeve të tyre, por duke dëgjuar të qeshurat e tyre, ai vendosi të shihte se çfarë po ndodhte. Në të njëjtën kohë, ndërsa babai po dilte nga shtëpia, shtiza e njërit prej djemve goditi bukën, dhe për habi të të gjithëve, gjaku filloi të rrjedh prej saj. Duke parë këtë babai u bërtiti djemve të tij, duke pyetur se çfarë kanë bërë, sepse tani ata shkaktuan zemërimin e perëndive, gjë që do t’i ndëshkojë ata me siguri. Ndëshkimi është i pamëshirshëm që nga dënimi i Hyjnive djemtë në dëbim dhe ata duhet të largohen nga shtëpia, duke u ndarë në të katër anët e globit, dhe të vetmit që kanë mbetur janë babai dhe vajza e tij. Shumë shpejt babai vdiq nga pikëllimi i madh për djemtë e tij. Vajza qau dhe mbajti zi pasi ishte e vetmja që mbeti në shtëpi. Hyjnite vendosen ta kthejne atë në një gjarpër të madh i cili do të ruajë thesarin në një shpellë të thellë dhe çdo vit, gjatë pranverës, ajo do të dilte në dritën e ditës, të kishte një shans për të takuar një hero, guximi i të cilit do të jetë aq i madh sa ai do ta puthë mes syve. Nëse ai e kryen këtë feat ai do të marrë thesarin dhe vajzën si gruan e tij.
Pavarësisht se është interesante, legjenda zbulon disa fakte historike siç janë djemtë që largohen nga shtëpia për një kohë kaq të gjatë sa babai i tyre nuk jetoi për t’i parë të ktheheshin. Përkatësisht, pas një kryengritjeje të gjatë ilire kundër romakëve, forcat okupuese vendosën të dërgonin burra ilirë në konviktet e perandorisë Romake, ku ata do t’i shërbenin ushtrisë për njëzet ose tridhjetë vjet, pas së cilës do të lejohen të kthehen në shtëpi, nëse ata mbijetoj. Trishtimi dhe vetmia e vajzës dhe shndërrimi i saj në një gjarpër, simbol i pjellorisë, në mënyrë të ngjashme flasin për vajza që nuk mund të martoheshin dhe të arrinin mëmësinë për shkak të mungesës së burrave. Por, më shumë se kaq, shfaqja e gjarprit në pranverë lë të kuptohet se zgjimi i pjellorisë në natyrë, rigjenerimi i ciklit të përjetshëm të lindjes së re, dhe përgjatë gjithë përmbajtjes së mitit, kemi disa elemente thelbësore që reciprokisht pajtohen dhe plotësojnë njëri-tjetrin: të rinjet, fuqia seksuale e të cilëve përfaqësohet nga një shtizë – fallus dhe buka simbol i Nënës së Madhe, d.m.th virgjëresha, e cila po depërtohet nga një shtizë, akt zhvlerësimi. Nuk duhet të lëmë jashtë domethënies së numrit 9 (shtatë djem, baba dhe bijë) që është numri i Nënës së Madhe, me të cilën kjo legjendë përfaqëson një nga legjendat më të vjetra ilire që mbeti në ndërgjegjen kolektive të popullit tonë. Gjithashtu, buka e vendosur në gur dhe e shpuar me shtizë mund të përfaqësonte një lloj sakrificash perëndive ilire para se burrat të niseshin për në luftë.
Në një legjendë tjetër ilire flitet për një kohë të mirëqenies, kur njerëzit jetonin në kohë ushqimesh të bollshme; njerëzit zhvilluan teket dhe u bënë mosmirënjohës. Në arrogancën e tyre ata bënë këpucë nga buka, të cilat zemëruan perënditë dhe i ndëshkuan me një periudhë urie dhe varfërie.
Në këtë legjendë gjithashtu vërejmë sekuenca historike rreth një periudhe paqe, dmth mirëqenies dhe një periudhe lufte (urie), të cilat gjithmonë lidhen me perëndinë e pjellorisë, që është e kuptueshme nëse marrim parasysh faktin se mbijetesa e njerëzve varej nga pjellorinë që nga fillimi i kohërave. Kjo është arsyeja pse në besimin tradicional Boshnjakë hasim shumë tabu të lidhura me bukën;
është mëkat i madh të shkelësh thërrimet e bukës;
buka nuk duhet të kthehet përmbys mbi tryezë;
ju nuk duhet të ecni nëpër rrugë dhe të hani bukë.
Vatra si qendra e një familjeje dhe një vend ku piqej bukë është e shenjtë dhe është e ndaluar të vidhoset mbi të,
d.m.th. të ben blasfemi.
As shiu nuk lejohej të binte ne vatër, kjo është arsyeja pse fjetorët u mbyllën çdo natë, përndryshe një buf mund të fluturonte brenda shtëpisë, personifikim i vdekjes në besimet e lashta të popullit tonë. Përkatësisht, nëse një buf hyn në shtëpi përmes një konvikti, e gjithë familja do të vdesë.
Dikush betohet edhe për bukë, domethënë nëse ndodh që një person është duke folur ndërsa ha dhe po mban bukë në dorë ai do të thoshte: “Ishte kështu, betohem për këtë bukë