Shkruan: Shqipe HOXHA

Maqedonia ne kohen Ilire ekzistonte krejtesisht si element shqiptar dhe ajo udhehiqej e drejtohej nga shqiptaret dhe asnjehere nga Greket apo sllavet Prof. Hajro Halili Bruksel
MAKEDHONI ne thelb eshte e perbere nga tre rrokje te lashta te shqipes: MA – KE – DHO. atehere ma>ke>dho>n (e) duke rezultuar ne fjalen shume te lashte dardane (dardhane) gege-shqipe dho: – dho:n (e) e theksuar permes hundores (nazales). Perberja e origjinalitetit MAKEDHONIA e zberthyer permes shqipes se vjeter deshifrohet ne keto rrokje te vjetra apo te lashta: ma – ke -dhon – i – a apo MAKEDHONIA. Prof. Hajro Halili Bruksel
Leka i Madh apo Aleksandri i Madh ishte djali i Filipi-t te II-te dhe ishin plotesisht me prejardhje ilire e qe flisnin gjuhen e tyre te vendit.
Somatofilaket ishin truprojat e Filipit II të Maqedonisë dhe të Aleksandrit të Madh,
Në lashtësi makedhone Somatofilaket ishin truprojat e njerëzve të rangut të lartë.
Trupi më i famshëm i somatofilakëve ishin ato të Filipit II të Makedhonisë dhe të Aleksandrit të Madh .
Ata përbëheshin nga shtatë burra, të tërhequr nga fisnikëria makedhonase , të cilët gjithashtu vepronin si oficerë të rangut të lartë ushtarak, duke mbajtur poste komanduese si gjeneral ose chiliarch/hieark gradë ushtarake në antikitet. Aleksandri i Madh e emëroi Peukestin si tetë somatofilaksët pas rrethimit të Mallit .
Mieza ( Μίεζα ), “faltorja e nimfave”, ishte një qytet në Makedhoninë e lashtë , ku Aristoteli i mësoi djalit Aleksandrit të Madh mes viteve 343 dhe 340 pes.
Peukesti ishte një vendas i qytetit Mieza , në Maqedoni , dhe një oficer i shquar në shërbimin e Aleksandrit të Madh.
Ptolemeu e klasifikon Mieza-n ndër qytetet e Emathia-s
Aristonous i Pellas , Lysimachu , Peithon , Arybba , Balacri , Dhimitri , Ptolemeu .
Heckel, Waldemar. “The ‘Somatophylakes’ of Alexander the Great: Some Thoughts.” Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte Bd. 27, H. 1 (1st Qtr., 1978), pp. 224-228.
Coin of Balacrus, somatophylax of Alexander the Great, as satrap of Cilicia, with letter “B” next to the shield, standing for B[AΛAKPOI].[1] Tarsos. 333–323 BC.
The ladder breaks stranding Alexander and a few companions, including Peucestas, within the Mallian town during the Mallian Campaign. André Castaigne (1898-1899).