Ministri i Jashtëm i Greqisë Nikos Dendias thotë se ata po mendojnë të zgjerohen me 12 milje në detin Jon, brenda kornizës së Ligjit Ndërkombëtar për Detin, dhe në konsultim me fqinjët.

Në një intervistë për mediat vendase, Dendias ka thënë se qëllimi i Greqisë është të caktojë gradualisht brenda kornizës së Ligjit Ndërkombëtar, të gjitha zonat detare greke, në konsultim të plotë, kur kërkohet, me fqinjët.

Gazetari: Pas marrëveshjeve me Italinë së pari dhe më pas me Egjiptin, a presim zhvillime me vendet e tjera fqinje? A do të ketë një iniciativë të menjëhershme për shtrirjen e ujërave territoriale në 12 milje detare dhe në jug të Kretës?

Ministri Dendias: Qëllimi ynë është që gradualisht të caktojmë, gjithmonë brenda kornizës së Ligjit Ndërkombëtar, të gjitha zonat tona detare, në konsultim të plotë, kur kërkohet, me fqinjët tanë. Pas dy marrëveshjeve me Italinë dhe Egjiptin, situata është e duhur që Greqia të ndërmarrë hapa të mëtejshëm. Shërbimet kompetente të Ministrisë së Punëve të Jashtme po bëjnë lëvizjet e nevojshme për shtrirjen e ujërave territoriale të Greqisë me 12 milje në Jon fillimisht, ndërsa do të ketë përgatitje për zona të tjera për t’u ndjekur. Është një ushtrim i së drejtës ekskluzive i njohur në vendet nga Ligji Ndërkombëtar i Detit dhe që nuk i nënshtrohet asnjë lloj kufizimi ose miratimi të palëve të treta.