Expo 2020 është një ekspozitë universale e hapur në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe nga 1 tetori 2021 deri më 31 mars 2022. Fillimisht ishte planifikuar të mbahej nga 20 tetori 2020 deri më 10 prill 2021, por për shkak të pandemisë Covid-19, Byroja ndërkombëtare e ekspozitave, si dhe komiteti organizues, me mbështetjen e shumë vendeve përfshirë këtu edhe Shqipërinë, Kosova, Zvicra, njofton gazetari i gazetës zvicerane në shqip Le Canton27. ch nga Dubai.

Sikur Shqipëria edhe Kosova janë të pranishëm në Dubai me pavijonet e tyre njëra pran tjetrës, përkundër asaj se pavijonet janë të vendosura sipas shkronjave të alfabetit.

Prania e Kosovës në këtë ekspozitë ndërkombëtare ka një rëndësi të veçantë, ku Kosova po merr për herë të pjesë në një eveniment të këtij karakteri, flamuri i se cilës po valon paralel me flamujt e 192 vendeve tjera botërore, anëtare të OKB-së.

Sipas përfaqësueseve të Shqipërisë dhe Kosovës pavijonet e dy shteteve shqiptare ne Dubai kanë zgjuar interesim të madh jo vetëm te shqiptarët ( ku ne ditë vizitohen rreth 400-500 vizitorë) por edhe nga të huajt, njofton nga Dubai gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Për organizimin dhe (mos) shtyrje e mbajtjes së këtij evenimenti me karakter botëror dhe mbajtur një votim që organizua midis 24 prillit dhe 29 majit 2020, për të vendosur mbi një shtyrje të mundshëm. Vendimi i shtyrjes u njoftua përfundimisht nga BIE më 4 maj 2020 dhe ekspozita që tashme është hapur nga 1 tetori 2021 deri më 31 mars 2022.

Redaktimi i temës në Dubai Emiratet e Bashkuara Arabe kanë zgjedhur temën “Lidhja e mendjeve, krijimi i së ardhmes”, nën-temat janë qëndrueshmëria, lëvizshmëria dhe mundësia

“Në botën e sotme shumë të ndërlidhur, një vizion i ripërtërirë i përparimit dhe zhvillimit i bazuar në qëllimin dhe angazhimin e përbashkët është thelbësor” ka thënë Sheik Mohammed ben Rachid Al Maktoum duke shtuar se Exoi Dubai do të «mahnitë botën»!

Ekspozita Botërore në Dubai në 2020 do të jetë kështu e para që do të mbahet në rajonin MENA & SA (Lindja e Mesme, Afrika e Veriut dhe Azia Jugore).

Sipas disa ekspertëve, organizimi i panairit botëror dhe përgatitjet për të pritet të rezultojnë në 277,000 vende të reja pune në Emiratet e Bashkuara Arabe. Për më tepër, parashikohet një injeksion prej gati 40 miliardë dollarësh në ekonomi dhe një rritje e vizitorëve prej të paktën 59 milionë dhe deri në 100 milionë.

Me gjithë optimizmin e përgjithshëm, disa ekspertë dhe raporte parashikojnë që rënia e fundit ekonomike do të penalizoj projektin dhe ata parashikojnë që Dubai Dubai Expo 2020 do të çojë në një flluskë të pasurive të paluajtshme që mund të ketë pasoja të mëdha.

Në fillim të vitit 2017, Dubai njoftoi se pritej të jepte kontrata me vlerë 11 miliardë dirham (2.8 miliardë euro) gjatë gjithë vitit për punën e infrastrukturës së nevojshme për ngjarjen.

Vendi kryesor i Expo 2020 Dubai do të jetë një hapësirë ​​prej 438 hektarësh e vendosur në gjysmë të rrugës midis Dubait dhe Abu Dhabit. Masterplani, i projektuar nga kompania amerikane HOK, është i organizuar rreth një sheshi qendror, të titulluar Al Ëasl (që do të thotë “lidhje” në arabisht), i rrethuar nga tre pavione të mëdha, të quajtura rrethe, secila kushtuar një nën-teme: mundësi , qëndrueshmëri dhe lëvizshmëri.