Shkencëtari bërthamor iranian Mohsen Fakhrizadeh u vra në nëntor 2020 në një goditje të sofistikuar të udhëhequr nga një ekip i shërbimit sekret izraelit, Mossad që thuhet se vendosi një mitraloz të kompjuterizuar, nuk kërkoi asnjë operativ në terren, zgjati më pak se një minutë dhe nuk dëmtoi askënd tjetër, përfshirë gruaja e shkencëtarit që ishte me të në të njëjtën makinë.

Sipas një raporti të thelluar të New York Times të botuar të shtunën, arma e përdorur në vrasjen e profilit të lartë vitin e kaluar të Fakhrizadeh, i konsideruar nga Izraeli dhe shumë zyrtarë perëndimorë si “babai” i programit të armëve bërthamore të Iranit ishte një belge e modifikuar-mitraloz FN MAG i lidhur me një aparat robotik të avancuar dhe i mundësuar me teknologji të inteligjencës artificiale. E gjithë pajisja peshonte rreth një ton dhe u kontrabandua në Iran në pjesë të vogla para operacionit dhe më pas u montua përsëri.

Ekipi i Mossad drejtoi të gjithë operacionin nga një qendër komanduese jashtë Iranit, sipas raportit për të cilin New York Times tha se ishte i bazuar në intervista me zyrtarë amerikanë, izraelitë dhe iranianë, “përfshirë dy zyrtarë të inteligjencës të njohur me detajet e planifikimit dhe ekzekutimit të operacioni. ”

Raporti detajoi sesi Izraeli kishte ndjekur nga afër karrierën dhe lëvizjet e Fakhrizadeh, që të paktën prej 2007 dhe filloi të bënte përgatitjet për një operacion vrasjeje në fund të vitit 2019 dhe në fillim të vitit 2020, pas një sërë takimesh midis zyrtarëve izraelitë të udhëhequr nga drejtori i atëhershëm i Mossad, Yossi Cohen.

Këto përgatitje kaluan në shpejtësi të lartë deri në verën e vitit 2020, sipas raportit dhe Izraeli vendosi të vazhdojë përpara, të nxitur nga dy faktorë: përgjigja e vakët e Iranit ndaj vrasjes së gjeneralit të tij të lartë Qassim Suleimani në janar 2020 në një sulm me dron amerikan i lehtësuar nga Inteligjenca izraelite dhe gjasat në rritje që Trump të humbte zgjedhjet kombëtare atë nëntor ndaj Joe Biden, i cili kishte treguar se do t’i kthente SHBA -të në marrëveshjen bërthamore të vitit 2015 me Iranin.