Shkruan: Shqipe HOXHA

S’do shumë mundim për ta kuptuar Nemën në gjuhën shqipe, mallkimi, nemësia’
Ne shqip ekziston nje folje dhe nje emer me kuptimin e sakte dhe etimologjine e Nemesis. Eshte fjala “nem” (mallkoj), pra jep nemien, ai qe nem (arberisht “nema”) (Vreto, f.43), megjithate, tek Homeri (Odisea, pj.7-256) ekziston fjala nemeso, te cilen e shpjegojne si: i bej keq, e gjykoj..
Në mitologjinë irlandeze , Neman ose Nemain (drejtshkrimi modern: Neamhan , Neamhain ) është gruaja shpirtërore ose perëndesha që personifikon kërdinë e tërbuar të luftës.
Thuhet (Libri i Leinsterit) , fol.54, a2 dhe b1): Nemain është një perëndeshë irlandeze e cila është shumë e fuqishme.Nemain mund të vrasë 100 burra me vetëm një thirrje të vetme beteje.
Në tekstet antike ku The Morrígan shfaqet si një treshe perëndeshash – tre motrat që përbëjnë Morrígna – njëra nga këto motra nganjëherë njihet si Nemain.
Gërmimi i sitit zbuloi disa altarë të gdhendur , disa me përshkrime të Coventinës në formën tipike të nimfës romake – të mbështetur, pjesërisht të veshur dhe të shoqëruar me ujë. Në njërën, Coventina përshkruhet ose në formë të trefishtë ose me dy shoqërues.
Një nemeton (shumës: nemeta ) ishte një hapësirë e shenjtë e fesë së lashtë kelte. Nemeta duket se ka qenë kryesisht e vendosur në zona natyrore, dhe, pasi ata shpesh përdornin pemë , ato shpesh interpretohen si pemishte të shenjta.
Koch, f. 1350
Sidoqoftë, prova të tjera sugjerojnë që fjala nënkuptonte një larmi më të gjerë të hapësirave rituale, të tilla si faltore dhe tempuj.
Dowden, f. 134
Plini dhe Lukani shkruan se druidet nuk takoheshin në tempuj prej guri ose ndërtime të tjera, por në pemë të shenjta.
Në Pharsalia-n e tij Lucan përshkroi një korije të tillë afër Massilia-s në terma dramatikë më të dizajnuar për të ngjallur tmerr midis dëgjuesve të tij romakë sesa mendohej si histori e duhur natyrore:
Asnjë zog nuk folezoi në nemeton dhe as ndonjë kafshë nuk fshihej aty pranë; gjethet dridheshin vazhdimisht megjithëse nuk trazohej flladi. Altaret qëndronin në mes të tij dhe shëmbëlltyrat e perëndive. Çdo pemë ishte njollosur me gjak flijimi. dheu rënkoi, të rinjtë e vdekur u ringjallën; pemët e pakonsumuara ishin të rrethuara me flakë dhe gjarpërinj të mëdhenj binjakëzuan lisat.
Njerëzit kishin frikë t’i afroheshin korisë dhe madje prifti nuk do të ecte atje në mesditë ose në mesnatë që të mos takonte më pas kujdestarin e saj hyjnor.
Nemetonët gjithashtu ekzistonin deri në lindje si rajoni Gaulit i Galatisë në Anadoll , ku Straboni regjistron emrin e vendit të takimit të këshillit të Galatasve si Drunemeton .
Németon celta al norte de la Silla de Felipe II.
The Sacred Hindoo Grove near Chandod on the Banks of the Nerbudda by James Forbes, 1782