Kjo enigmë është pak më e vështirë. Nuk është çështje gjetja e disa detajeve të fshehura, por duhet të testoni mendjen tuaj

A keni vullnet për t’u marrë me matematikë? Atëherë ne kemi detyrën e duhur për ju!

Por ne gjithashtu kemi një këshillë të vogël: Zgjidhja më e dukshme është e gabuar!

Ne vërtet jemi të interesuar se sa kohë ju duhet për ta zgjidhur saktësisht detyrën…

Detyra:

Një limon dhe një ananas së bashku kushtojnë 1.60 euro. Ananasi kushton 1 euro më shumë se limoni. Sa kushton një limon?

via GIPHY

Zgjidhja:

Shumica fillojnë të zgjidhin intuitivisht dhe sa hap e mbyll sytë del se një limon kushton 60 centë. Mirëpo, kjo nuk është e vërtetë.

Ju kujtojmë: Ananasi dhe limoni së bashku kushtojnë 1.60 euro. Nëse një limon kushton 60 centë, dhe një ananas është një euro më i shtrenjtë (pra kushton 1.60 euro), atëherë shuma totale për ananasin dhe limonin do të ishte 2.20 euro.

Kujdes: Nëse ju duhet pak më shumë kohë për të menduar, atëherë ndaloni së lexuari këtu dhe mendoni pak më shumë, sepse zgjidhja është pak më poshtë…

Kështu llogaritet:

Një limon ka shumën e X, dhe një ananas kushton një euro më shumë.

Kështu që limoni kushton X + 1.

Kur shtohet së bashku, limoni dhe ananasi kushtojnë së bashku 1,60; prandaj X + (X+1) = 1,6

2X + 1 = 1,6
2X = 0,6
X = 0,3

Pra, përgjigjja e vërtetë është 30 centë! Sa kohë ju është nevojitur?

via GIPHY