QYTET NENTOKESOR ESHTE SI SHENJE = GURI SI STOGE SANE = KY GURI KY VEND ESHTE TE SUHAREKA E VENDI QUHET — GURI I DELLOCIT, APO GURI I DELLOVCIT- UNE GJATE PUNES TIME KERKOJA NGA BANORET SKJARIM PER QDO EMERTIM , DHE KUR I PYETA PSE QUHET GURI I DELLOCIT A KA NAJE SPJEGIM , ASNJI NUK KISHTE SPJEGIM PER EMRIN VETEM SE KESHTU QUHET . UNE KUR SHKOVA NE VEND ATJE TE KY VEND ESHTE NJI RREFSHENALTE DHE SKA GUR TE TJERE PO VETEM KY , ATY NE GURI KAM PA EDHE GEDHENJDJE NE GURI KUR USHTRIA AUSTROHUNGARIS KA BA HULUMTIME PERAFERSISHT– 1875 –. NE PERFUNDIM ERDHA SE NE BAZE TE VENDIT DHE FUNKSIONIMIT TE KETI GURI , DHE EMRIN QE MBANE DEL I SAKTE KUPTIMI I EMRIT — GURI I DIELLIT , SEPSE QE NGA LINDJA E DERI NE PERENDIM TE DIELLIT NUK I BAN HIJE ASNJI OBJEKT TJETER DHE KY GURI ESHTE I NDERTUEM NGA NJI CIVILIZIM TJETER QE JANE ORJENTUE PER KOHEN SI ORE DIELLORE