Shefi i gazetës “Blick” Christin Dorer, pyetjes se cila është arsyeja e ndryshimit të imazhit për mirë tek shqiptarët, kush ndryshoi, shqiptarët apo zviceranët ju përgjigj:
“Të dy palët kemi ndryshuar, ju ishit shoqëri e ardhur, na duhej një kohë për tu njohur me njeri tjetrin…
Tani kemi gjeneratat e reja që janë integruar, jo vetëm në sport e ndërtim por edhe në arsim. Kemi shumë mësues shqiptar që janë diplomuar në Zvicër, kemi shumë bankier, artistë, këngëtar, moderatorë, arkitektë, policë, politikanë, etj , në çdo fushë të jetës janë prezent edhe shqiptarët”, tha ai.

Pra sot jemi një histori e veçantë suksesi në shtetin Helvetik. Për shumicen e shqiptarëve Zvicra është pragu, dhe dera e shtëpisë.
Ata janë adoptuar e janë familjarizuar mirë në vendin e çokollatave, e të djathit, në vendin e orëve më të sakta botërore.
Nuk flitet më për shqiptarët, por flitet me shqiptarët. Ata janë pjesë e zërit të Zvicrës, edhe në vendimmarrje.

Tani kemi shumë martesa të lumtura shqiptaro-zvicrane. Në trojet tona flitet me shumë dashuri për legjendat Hajdi dhe Peter, figurat e njohura të librit të shkrimtares zvicerane Johana Spyri.

Por edhe shumë fëmijë shqiptaro-zviceran kanë mall për vendet shqiptare, atje kanë lidhjet familjare. Ne jemi bërë një miqësi e ngushtë me helvetikët. Tani edhe zvicerianët i njohin vendet tona, kulturën tonë, historinë dhe traditat tona.
Në festën e Pavarsisë së Kosovës ku ishin zvicerianë e shqiptare nga të gjitha trojet znj Ylfete Fanaj , kryetare e parlamentit të Kantonit të Lucernit, para publikut u shpreh: “Babai im kur ka mërguar në Zvicër ka punuar në ndertim dhe nuk do besonte ndoshta atëkohë se unë, bija e tij do të arrija kaq shumë. Pra në Zvicër me punë dhe me përkushtim i arrijmë të gjitha, u shpreh optimiste dhe falenderuese Fanaj parat të pranishmeve.

E vërtetë se shqiptaret me shumë dashuri e vizitojnë edhe atdheun e tyre të origjinës, por Zvicra e kupton se vetëm ata të cilët i duan bjeshkët e veta, i duan edhe fushat e saj.

Pra shqiptaret e duan Zvicrën.
Atdheu është deri aty ku të shtrihet dora e ngrohtë e integrimit, deri aty ku të ofrohet mundësia e kuptimit me kujdes.
E shqiptarët edhe dasmat e veta po i bëjnë në këtë shtet, me flamuj kuq e zi e me traditat e rrënjës.
Ata krenohen me bukurinë dhe modestinë e këtij vendi në çdo skaj.
Sot edhe shqiptarët festojnë ditëlindjen e saj.
Urime Zvicër!
Qofsh përjetë orëbardhë!