E njohur si FIT, kjo njësi speciale e policisë së Kosovës u krijua në vitin 2003.

Fillimisht kjo njësi e ngjashme me SWAT nga bota – kishte dy ekipe prej 15 anëtarësh të trajnuar nga dy instruktorë amerikanë. Në mars të vitit 2005, njësia u quajt “grupe të veçanta të ndërhyrjes – GSI / SIG” dhe kryhet në përzgjedhjen nëpër disa teste, ku 18 të trajnuarit të zgjedhur në mesin e qindra vullnetarëve të cilët dëshironin ti bashkoheshin kësaj elite.

Ky ekip me përvojë i udhëhequr nga “GIPN” i parë francez dhe pastaj nga trajneri egjiptian “HRF” i cili u bë komandanti i parë i GSI. Nga mesi i vitit 2006, për shkak të vështirësive të caktuara, projekti u transformua në nivelin standard të njësisë policore “SWAT”. Në shtator 2006 u lansua një projekt krejtësisht i ri, me urdhër të shefit të UNMIK-ut.

FIT janë më shumë se kaq, më të trajnuar dhe më të armatosur se ROSU. Siç na është thënë, ROSU përdoret për të thyer demonstratat, roli i FIT është për qëllime të veçanta. Mediat serbe njësitin FIT e krahasojnë me njësitë speciale të xhandarmërisë serbe.