Flamuri Lekës me dhiën dy brirëshe

Duke injoruar letersine ”greko-romake”, për të cilën unë mendoj se është rëndshëm e ndërhyrë, unë kam arritur në konkluzionin se heroi, që më përkedheli thërritej prej shqiptareve Leka i Math, shume kohë para kristalizimit të nacionalizmit shqiptar, nuk ka lindur ne “Pellan Egjease Maqedonase’ por ne Petrelen Arberore dhe pikerisht ne Kështjellën e Persqopit:

Për të provuar këtë do ju referohem vecse autoreve shqiptare te Mesjetes, autenciteti i te cileve është lehtësisht i provueshëm, ndryshe nga ata greko-romane, për të cilet jo vetëm që nuk disponojme asgjë autentike, por nuk jemi as te sigurte për egzistencën e vetë atyre.

1. Frang Bardhi

Line: 12 Pella (illustrata magni Alexandri Macedonum Regis natali) Pella, Petrela.
Line: 13 Petralba, Pietra bianca, Guri ibarξξe.

2. Pjeter Bogdani
ka nje mosperputhje midis perkthimit italisht, me origjinalin shqip:

Alessandro Magno da Pella, hora Petrella, in Albania principio la sua Monarchia in Macedonia.

Leka i Math pre Petrele nd’ Arben-e zu fill’ Monarkijn-e vet nd-e Mattiet
Origjinali shqip nuk e permend Pellen dhe nderkohe ai permend Matin ne vend te Maqedonise. Nese Maqedonia eshte Mati arberor, atehere kemi nje falsifikim te dukshem emrash.
Une mendoj se vendlindja e vertete e Aleksandrit nuk eshte Pella Maqedonase Egjease, por Keshtjella e Persqopit, nje fortikim madheshtor shume i lashte qe gjendet prane Petreles dhe aq shume injorohet nga historianet tane:

The Persqop fortress

The Persqop fortress is situated near the Petrela Castle, on the Vila mountain.The first phase of construction dates in the Illyrian period while on the Roman period the fortification was extended further.Perhaps this fortification was used at some point by the Petrela castle’s inhabitants.Remnants of an aqueduct are situated to the northeast of the fortification.

-Bogdani thote qe Aleksandri i Madh, lindi ne afersi te Petreles,aty afer gjendet nje vendbanim i quajtur Balla [Pella] .
Eshte e vetmja harte e hershme qe ka dhene vendbanimin me emer BALLA .A eshte kjo Pella ,Balla vendlindja e Aleksandrit sipas Bogdanit?

Duhet urgjent të intervenojm ta ndryshojme variantin “”zyrtar”” në Wikipedia dhe më gjerë, sepse të paktën për perëndimoret, Aleksandri i Madh është një nga figurat më të spikatura te historisë. Vendilja e tij në zemer te Shqipërise, dëshmite e shumta, të lidhjeve etnike mes tij dhe shqiptarëve duhet të vihen në dukje, sepse kombe të tjere po nxjerrin përfitime të pamerituara.