Shkruan: Fahri XHARRA

Në serialin e shkrimeve që do të pason në ditë e ardhshme do të ballafaqohemi me shkrimet sllave dhe mohimin e tyre të çdo gjëje shqiptare duke filluar nga historia, veshjet, muzika dhe autoktonia e jonë në këto anë ku jetojmë me dhjeta mijëra vjet.
Është për të ardhur keq që të thirrurit në këtë lëmi ose heshtin ose shkojnë krahas shkrimeve sllave.

2
Shqiptarëve të Kosovastanit ,Albanistanit dhe atij grumbulli të vogël që ka mbetur rreth Tetovës desha t`iu rikujtoj se falë vetvetes ( po e bojmë tabirë me gojën tonë) , “shkencëtarët” sllav të Maqedonisë na e paskan “zbuluar” që gjuha shqipe qenka përzierje e katër gjuhëve (језик са речима четири језика: грчког, румунског, татарско-турског (монголског) и словенског) pra asaj greqishte , rumune,tataro-turke dhe sllave.

T`iu them të drejtën se ta kisha ditur këte , “tybe” me ju ngacmue ndonjë herë. Po juve të Tetovës , Kumanovës dhe Shkupit vetëm pak me iu përmendur turkun doni me na i nxjerrë sytë , si nuk ju paska tronditur shkrimi i Др Ристо Ивановски – “ Gjuha shqipe përbëhet nga katër gjuhë “ ( “ Шиптарски језик је (вештачки) састављен од речи из четири језика” ( variantin në gjuhën sllavo – maqedone nuk e gjeta )” Pra,shkrimi i këtij far` doktori Risto Ivanovsaki , qenka gati i njëjtë me ato shkrime që i gjejmë në Albanistan dhe Kosovastan “ Пошто изван Арбаније (тзв. Албаније) живе 90% Геге, а Шиптари Тоске 10%, било би логично да су Албанци у Југославији говорили само језик Гега, који је неразумљив за Тоске.” ( shqiptarët që jetojnë jashtë Shqipërisë janë 90% Gegë dhe 10% ” Shiptari Toske”. dhe kështu ata nuk merren vesh ndër veti ) Autori sllav na e thotë: “могло би да се изброји само четристо непомешаних индоевропских елемената, затим 1180 татарско-турских, 1420 румунских , 840 грчких а 540 словенских речи.“ (qenkan 400 fjalë indoeuropiane, 1180 tataro-turke, 1420 rumune , 840 greke dhe 54o sllave ; pra kjo qenka “Шиптарски вештачки језик “ ( gjuha artifiaciale shiptarski ).

Medet për ne ! Edhe kjo miq të dashur , ju të kosovarishtës dhe ndarjes së gjuhës Gati harrova shqip : “Përfundimi i dr.Risto Ivanovskit – autorët shqiptar janë gënjeshtarët më të mëdhenj. Shqipëria ka qenë dhe është edhe sot 100 % sllave. Aspak e çuditshme që aty nuk kishte shkolla shqipe (шиптарска школа ) deri në vitin 1924 , të cilat më vonë i hapen vendet katolike si Italia dhe Austria. Shqipëria ishte edhe pjesë e Vatikanit në luftën kundër ortodoksisë sllave, luftë e cila vazhdon edhe sot. Për këtë duhet që ne sllavët të bashkohemi jo vetëm për veti por edhe për mbrojtjen e ortodoksisë pravosllave. (: “Закључак – албански аутори су највећи лажови. Арбанија је била 100% словенска и до данас у њој највише страдају неодрођени тзв. Словени. Нимало случајно – шиптарска школа у Арбанији није постојала до 1924, а отвориле су је само католичке земље Италија и Аустрија. Па Арбанија је била дело Ватикана у борби против православља, та борба се непрекидно наставља до данас, и трајаће заувек. Због тога ћемо ми тзв. Словени морати да се ујединимо и то само ради нас самих и нашег православља.” (111116 )

Historikisht, fatkeqësia e jonë e madhe ka qenë, që nuk kemi dijt të zgjedhim mikun. e ende vazhdojmë me të njëjtën fatkeqësi. Të bardhës i kemi thënë e zezë dhe të zezës e bardhë. Athua pse? Fatkeqësia edhe më e madhe ka qenë të bindurit tonë në atë që na është thënë, e kjo si rrjedhojë e mosdijes sonë, mos shkollimit tonë. Lëvizjet kanë qenë të kufizuara, e me një kufizim të tillë, deomos njëriu i ynë i ka zënë besë krejt se çka iu është thënë. A na janë spjeguar drejt gjërat? A na është spjeguar drejtë historia e jonë? Feja, a na është spjeguar drejt, të cilës iu kemi veshur me shekuj? Po historia ? Kush ishin ata që e përhapnin fenë, qëllimet e tyre? Pse më duhej mua, apo babit tim, apo gjyshit tim t`i bindemi diçkafit, e cila ishte për ne e largët e paprekshme? Pse unë ashtu i pafajshëm që isha, gjithmonë të rrija me një dro, se diçka do të më ndodhë? Pse, ne nuk guxonim të qeshnim dhe të kënaqeshim me kënaqësinë e bisedës qesharake që bënte t`i harrosh hallet? Por duhej menjëherë të kërkonim ndihmën e zotit që të na sjellë fat mbas gjithë asaj qeshjeje.
Të gjitha pyetjet e kanë përgjigje njëjte: Mosinformimi.!

Po sot? Sot kur, mundësia e informimit është shumë e madhe, kur mundësia e mësimit është shumë e madhe në krahasim me atë se çka kemi mundësi të lexojmë, të shohim, dhe të ballafaqohemi, biejmë pre e mos shpjegimit të drejtë apo më mirë të themi pre e mashtrimit.

Kjo ka ber që serbë e kishin të lehtë manipulimin me ne.

“ O , mjerë ne !
Fahri Xharra, 28.12.21
Gjakovë