Shkruan Adrian Lazaj

Pas renies se perandoris Osmane Shqiperia ishte shteti I fundit që shpalli pavarsine. Ne 1912 Shqiperia ishte një vend me stane mocale e gure ku dukej se në këto toka nuk kishte pasur asnjehere civilizim pasi pjesa tjetër e Europes kishte avancuar shum. Ndertuesit e Europes ishin ata ndertuesit,muratoret,masonet të cilet ishin arkitektet e kesaj Europe kaq të fuqishme edhe të bukur sot. Këta ndertues vetem në perandorine osmane nuk paten dot fuqinë që të benin ndeyshime pasi kur u futen sulltani I zbuloj dhe vari rreth 40 prej tyre. Po ne shqiperi?? Dihet që osmanet tokat shqiptare I kishin pikë të dobet edhe nuk I lejonin që të ngrinin kokë në tokat e tyre por në Stamboll ku i perdorin per ti ndihmuar në mbajtjen gjalle të perandorise.Nuk dimë që perandoria të ketë vrare ndonje Mason Shqiptare por dime që në 1830 masakruan ajken intelektuale të kombit shqiptarëve Manastir duke I prer në bese dhe nuk dimë që dikush prej tyre të ketë qen pjes e ketij sekti që ruan dijet sekrete të njerëzimit. Duhet të vinte shek 19 që Intelektualet tane të ringriheshin,mendohet se Ismail Qemali ishte Mason por jo I vetmi pasi është bere një mbledhje sekrete në Mal të zi disa vite para shpalljes se pavarsine ku eshte bere projekti I Shtetit të parë shqiptare. Ky burim ka dal nga një leter e derguar në Rusi ku permendej se Masonet Shqiptare jan mbledhur, dy prej anetarve ishin Jenorim De Rada dhe Francesco Crispi (unifikuesi I Italis moderne dhe Presidenti I saj I parë I cili ishte Arberesh). Pra siç e dimë ishin Italianet ata që ndertuan në shqiperi rruget urat ndertesat e të gjithëve bashkive të vendit dhe të shtetit.