Pse Plëqet tone bëjshin be ne cfar do që i rethonte, mos ishin ne dijeni per cdo gjë i cili kishte lidhje me natyren, e cila është nën ndikimin e një Zoti dhe pse bejshin mallkime shkaku se besojshin se nëse dikush bënte diqka keq her do kur do do te ishte nen mbikqyrjen e Zotit dhe ajë do te vendoste per te keqën ose te miren e tije.

URANI ishte ra nga qielli në tokë, mitologjia thoshte se Urani ju bashkua Ge’së që në shqip do të thotë Dhe, po çfar kuptojm me Uranus, shqip U ra nga qielli në tokë ku dhe fillojë jeta, sikur se sotë nese deshirojm të mbjellim bimët.

Uranus-Uran, shqip U ra.

Ge-Dhe.

Me sa duket Plëqet tone ishin ne dijeni se Zotrat ishin pjes e jetës se tyre dhe ishin nën ndikimin e natyres e cila i rethonte, por për fat te keq ne mitologjinë e vjetër te gjitha këto bekime dhe mallkime shfaqen vetëm te Shqiptarët, me keta emra te vjetër të Mitologjis se vjetër Pellazge e cila sot e asaj dite është Manipuluar dhe Deformuar duke ju jep Sinonime te ndryshme mbi te vërteten.

* Ne gjuhen Frangjeze nga libri i Diodore nga Sicilia.
* Dans la mythologie grecque, Rhéa, ou Rhéia (en grec ancien Ῥέα / Rhéa ou Ῥεία / Rheía) est une Titanide, fille d’Ouranos (le Ciel) et de Gaïa (la Terre), sœur et femme du Titan Cronos, et mère des dieux Hestia, Déméter, Héra, Hadès, Poséidon et Zeus. D’après Diodore de Sicile

* “Reja Reia ose Rea” Ishte Vajza e Qiellit(Ouron) dhe Tokes(Gaia) dhe Nëna e Hestis, Demeter, Hera, Poseidon dhe Zeusit ne baze te shkrimeve te Diodore Nga Sicilia i cili ne Librin e tij keshtu permendet Mitologjia.

* Në gjuhen Shqipe qfar kuptojme me fjalen Reja oje Rea.

Në gjuhen shqipe Reja ose Rea eshte Reja “Rufeja ne gjuhen Moderne” kurse ne ate Gegrishte eshte Reja ose Rea.

Pse ne gjuhen Shqipe kemi bekime dhe mallkime me emrin Rea.

Psh “Te vrafte Reja” “Te vrafte Reja e Zotit” “Reja ta marret suten e Kres” etj.

Pa token dhe qiellin as Reja “Rufeja” Nuk egzistone dhe eshte ne lidhshmeri me Token dhe Qiellin qe te gjitha jan se bashku Perendie e Rejes eshte vet Reja.

Kurse Nëna e Zeusit”Zotit te Zotrave” Posedonit “Zotit te Ujrave Oceaneve dhe vet Tokes” dhe Hades ose Aides “Zoti i Vdekjes” Dhemometer “Ajo e cila Mbjell Dhemometer Zoti i Mbjelles” është Reja.

Më ne fund do ti Kuptojme të gjithe këta Emra ne gjuhen Shqipe dhe qfar Roli kan pas të gjithë si Zotra.

* Ne gjuhen Frangjeze.

* Zeus (du grec ancien Ζεύς / Zeús) est le roi des dieux dans la mythologie grecque. Il règne sur le Ciel et a pour symboles l’aigle et le trait de foudre[1]. Fils de Cronos et de Rhéa, il est marié à sa sœur Héra.

* Zeusi “Zoti i Zotrave”.

Në gjuhen shqipe Zoti i te gjithve po dhe këtu hasim me disa bekime dhe mallkime te vjetra nga Pleqeret tonë, dhe te cilat egzistojne edhe ne diten e sodit.

Psh “Te Ruajte Zoti” “Ne dore te Zotit” “Te Vrafte Zoti” etj

Zoti ne Mitologjine e vjetër kishte rolin kryesore, po afer tij ishin dhe antare te tjerë te Familjes siq e cekum me nalt qe secili ishte ne kry te nje Perendie.

* Ne gjuhen Frangjeze.

* Dans la mythologie grecque, Poséidon (en grec ancien Ποσειδῶν / Poseidỗn, Ποτειδάων / Poteidáôn en crétois et en béotien) est le dieu des mers et des océans en furie, ainsi que l’« ébranleur du sol » — dieu des tremblements de terre et des sources.

* Ne gjuhen Italiane
* Poseidone thote se eshte i perbashket me Mitoligjine Illire (Rodone).

Rodon, nella mitologia illirica era il dio del mare, si può considerarlo l’equivalente di Poseidone (Grecia), Nettuns (Etruschi) e Nettuno (romani). Nell’Albania di oggi si trova, vicino a Durazzo, il Capo del Rodon (Kepi i Rodonit),

* Poseidone “Zoti i Ujrave dhe Oceaneve”.

Po ashtu njifet sikur se Zoti i Termeteve dhe Tokes po ashtu Oceaneve me dalge të mdhaja Zoti i cili Posedonte Toka nga një Oqean në një Oqeane tjeter.

Ne gjuhen Shqipe Poseidone tingellone keshtu “Po se i donte” Shtrohet pytja kon e Donte Ujrat e veta Tokat a po Oceanet dhe ketu kemi te bejm me disa fjal te vjetra shqipe sikur Deti jonë.

“Të marret pusi” “Të Marret “hangërt” (Iprroni, prrojë, prrockë)Fjal qe shume pak përdore ma ky është PROTEE plaku i ujrave .

‘equivalente di Poseidone (Grecia), Nettuns (Etruschi) e Nettuno (romani).Nell’Albania di oggi si trova, vicino a Durazzo, il Capo del Rodon (Kepi i Rodonit),

Poseidoni është në gjuhen Illire po ashtu eshte Pershkruar në këtë menyrë Rodone”Ip rrone” Te hangert Ip rroni” “Te marret Ip rroni”.il Capo del Rodon “Kepi i rodonit” egzistonë sot e asaje ditë në Durres.

Këto mallkime jan be ne (Regjionin e Medvegjes) ku ende dhe ne ditet e sodit nga disa fshatar përdoren.

Shtrohet Pyetja si ka mundesi se ata besonin ne diqka me ndikim në ta i cili ishe për ta Zoti i Ujrave dhe ajë vendoste për ta, mallkimin dhe perdorine keto fjal.

* Ne gjuhen Frangjeze.

* Dans la mythologie grecque, Hadès (en grec ancien ᾍδης / Háidês) est une divinité chthonienne, frère de Zeus et de Poséidon. Comme Zeus gouverne le Ciel et Poséidon la Mer, Hadès règne sous la Terre et est pour cette raison souvent considéré comme le « maître des Enfers ».

* Haides ose Aides “Zoti i Vdekjes”.

Zoti i Vdekjes ne Mitologji Pershkruhet ne kete menyr ishte Vllau i Zeusit vllau i tret dhe pasi qe nje dite ishte Gëllditur nga vet Babai i tij me ndihmen e Rejes dhe Zeusit “Zotit”, ishte kthy prap ne jete dhe e kishin quajtur Haides ose ne Aides, nvaret nga Filozofet e vjeter se si e pershkruajne Fjalen po ne gjuhen Shqipe qe te dy fjalet lidhen me vet Mitologjin e vjeter.

Ne gjuhen Moderne shqipe Zyrtare “Aje Vdes” spjegohet per nje njeri i cili ka Vdek ose do te Vdes kurse ne Dialektin Gegrishte “Ai des” po ashtu kuptohet per dikon i cili ka vdek ose do te vdes.

Kuptimi i fjales se dyte Haides kuptojme se vete Fjala “Ha” ka te bej me Gelltitje me Hanger diqka Kurse fjala “Des” pasi qe eshte Hanger eshte vdek.

Po në mitologji shkruhet ne këte mënyr se eshte kthyer prap ne jete, me ndihmen e Zeusit dhe Rejes qe do te thot Zoti i Vdekjes shkaku se eshte vdek dhe eshte kthye ne jete prap dhe eshte aj qe vednos per ata qe do te vdesin “Ajdes”.

* Ne gjuhen Frangjeze.

* Dans la mythologie grecque, Déméter (en grec ancien Δημήτηρ / Dêmếtêr qui dérive de Γῆ Μήτηρ / Gễ Mếtêr, « la Terre-Mère » ou de Δημομήτηρ / Dêmomếtêr, « la Mère de la Terre », de δῆμος / dễmos, « la terre, le pays ») est la déesse de l’agriculture

* Zoti i te mbjellave Dheu moter.

Po ashtu dhe Fjala Dhemometer qe behet fjale per Zotin e Mbjellave dhe Zotin i Agrikultures.

Ne gjuhen Shqipe mund ta kuptojme sa do pak ne kete menyr Dheu-Moter ajo qe jep ate qe Gjyshja e saj ishte Zot i Tokave “Gaia” po mos te harrojme se dhe Dhemometer ishte dhe Motra e madhe e Zeusit dhe Vajza e madhe e Rejes “Reja”Vajzes se Tokes dhe Qiellit dhe sa per fund nje Sqarim me te kthejellet.

* Toka dhe Qielli nje qift Vajza e tyre Reja.
* Reja Nena e Zeusit,Posedonit,Haides,Dhemometer,Hestia, Héra.
* Zeusi Zoti i Zotrave.
* Poseidoni Zoti i Ujrave dhe Tokave.
* Haides Zoti i Vdekjes.
* Dhemometer Zoti i Mbjellave Toka e cila jep fryte.

Do te Vazhdoje me disa Pjes te tjera te Mitologjis se Vjeter Pellazge te Dodones qytetit te cilit Pellazget e beren ne emer te Zesuit “Zotit te gjitha Zotrave”.

Deri me sote ne asnje vend ne Ballkan ose ne Evrope nuk ben be mbi Ujin,Qiellin,Buken,Token,Gurin.

Pellazget ishin te vetem qe kishin Natyren si fuqi te veten dhe secili ishte mbi ruajtjen e nje Zoti cdo gje ne toke ishte nen Kujdesjen e Zotrave cdo gje ishte me rendesi rethe tyre.

Keto mendime i mora Pasi qe e lexova Librin e Pashko Vases te cilin e kishte Publikuar Leke Pepkolaj ne Faqen e tije.

Pashko vasa thoshte se Shqiptaret kishin lidhje me Pellazget pasi qe ata ende kishin Besime te ndryshme qe jan ne lidhje me Natyren sikur se Guri,Toka, Qiell,i Uj,i Buka etj.

Psh siq tha Leke Pepkolaj Guri eshte shenj Respekti dhe nese e vendosim nje Guri si shenj per ta respektuar Token e dikujt ather aje Guri nuk duhet te Levizet shkaku se ne baze traditave te vjetra eshte shenj mos respektimi dhe eshte shenje qe do ta mbajsh cdo her me veti gjate vdekjes.

Guri i cili Shkakton Probleme ne te Ardhmen nese Preket.

Falenderoje Marjan doden, Dardane leken ,Leke Pepkolen dhe shume te tjer te cilit me ndihmuan sa do pak per disa shkrime me te hershme prej te cilve pata Vullnet te lexoje dhe te kem Kurojo te arrij te shkruaj diqka per te thenat dhe ato fjal qe na lan Pleqerit tone.

B.H

Lyon