Peithon ose Pithon (Greqisht: orείθων ή Πίθων, rreth 355 – rreth 314 p.e.r.) ishte biri i Crateuas dhe fisnik nga Eordaia në Maqedoninë perëndimore. Peithon ishte me origjinë ilire.

Ai ishte i famshëm pasi ishte një nga truprojat e Aleksandrit të Madh, duke u bërë satrapi i mëvonshëm i Medeas, dhe duke pretenduar se ishte një nga diadokët.

Peithon Krateau u emërua një nga shtatë (më vonë tetë) “truproja” Somatophylakes të Aleksandrit në 335 para Krishtit.

Pas vdekjes së Aleksandrit në vitin 323 para Krishtit, Peithoni u bë satrapi i Medias, rajoni i rëndësishëm strategjik që kontrollonte të gjitha rrugët midis lindjes dhe perëndimit.

Në fakt, satrapia ishte shumë e madhe për një njeri; Peithon do të ishte shumë i fuqishëm dhe mund të destabilizojë tërë perandorinë. Prandaj, atij iu desh të hiqte dorë nga pjesa veriore, e cila iu dha Atropates, që nga atëherë rajoni njihej si Media Atropatene.

Peithon or Pithon (Greek: Πείθων or Πίθων, c. 355 – c. 314 BC) was the son of Crateuas, a nobleman from Eordaia in western Macedonia. Peithon was of Illyrian origin. He was famous for being one of the bodyguards of Alexander the Great, becoming the later satrap of Media, and claiming to be one of the diadochi.

Peithon (Peithon Krateau) was named one of the seven (later eight) Somatophylakes “bodyguards” of Alexander in 335 BC. After Alexander’s death in 323 BC, Peithon was made the satrap of Media, the strategically important region that controlled all roads between east and west. Actually, the satrapy was too large for one man; Peithon would be very powerful, and could destabilize the entire empire. Therefore, he had to give up the northern part, which was given to Atropates, from then on the region was known as Media Atropatene.

“Brill’s Companion to Ancient Macedon: Studies in the Archaeology and History …” Books.google.al. 2011-06-22. p. 370. Retrieved 2016-05-11.

Waldemar Heckel (2008-05-27). “The last days and testament of Alexander the Great: a prosopographic study”. Books.google.al. Retrieved 2016-05-11.

Paulus Orosius; A. T. Fear. “Seven Books of History Against the Pagans”. Books.google.al. p. 148. Retrieved 2016-05-11.

An emissary arrives at the court of Pethon, identified as Antiochus, he wishes to speak with the Satrap of Media on behalf of Seleucus.

Coin of Balacrus, somatophylakes of Alexander, as Satrap of Cilicia, with letter “B” next to the shield, standing for B[AΛAKPOI].[1] Tarsos. 333-323 BC

Ancient Macedonian soldiers, from the tomb of Agios Athanasios, Greece

Paintings of Ancient Macedonian soldiers, arms, and armaments, from the tomb of Agios Athanasios, Thessaloniki in Greece, 4th century BC