Këtë javë, Bundestagu gjerman debatoi për kontributin e Bundeswehr në kuadër të misionit paqeruajtës të udhëhequr nga NATO “Forcat e Kosovës” (KFOR). Qeveria Federale propozoi zgjatjen e misionit të KFOR-it me një vit.

Në fjalën e tij, Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Maas deklaroi: “KFOR-i është i nevojshëm si një faktor sigurie dhe stabilizimi në rajon. Që KFOR gëzon mbështetjen e të dy palëve, ia vlen peshën e saj në ar kur bëhet fjalë për de-përshkallëzimin dhe ndërmjetësimin”

Stabilizimi i Ballkanit Perëndimor është në thelb të politikës së jashtme gjermane dhe evropiane. Përveç përpjekjeve për dialog, bashkëpunimit ekonomik dhe ndihmës humanitare, pjesëmarrja në misionin e KFOR-it të NATO-s përfaqëson një shtyllë kryesore të angazhimit të Gjermanisë. Edhe pse ka pasur përparim të madh në stabilizimin e rajonit, trupat po ndihmojnë për të parandaluar një përshkallëzim të mundshëm, thuhet në sajtin e qeverisë gjermane.

Ulja e pranisë në vend

Bundestag aktualisht po diskuton zgjatjen e misionit për një vit tjetër. Qëllimi i misionit është të mbështesë krijimin e një mjedisi paqësor, multi-etnik dhe demokratik në Kosovë. Që nga fillimi i misionit 21 vjet më parë, situata në Kosovë është stabilizuar në mënyrë të konsiderueshme dhe NATO ka arritur të zvogëlojë gradualisht trupat e saj.

Bundeswehr gjithashtu uli kufirin e sipërm për personelin gjerman në 400 ushtarë në zgjatjen e mandatit të fundit në qershor 2019. Duke vepruar kështu, Qeveria Federale po zvogëlon praninë e saj, por në të njëjtën kohë ruan fleksibilitetin e nevojshëm për të reaguar shpejt ndaj ndryshimeve të papritura në situatën e sigurisë.

“Ne po ndiejmë tensionet në Ballkan nëpër Evropë. Ballkani nuk është vetëm gjeografikisht, por edhe politikisht dhe historikisht në zemër të Evropës”, deklaroi Maas.