Shkruan: Shqipe HOXHA

Rrenja med e fjales meduza ne gjuhen shqipe tregon mend, tru.(Tritogjenia – e lindur nga trut).

Ne latinisht Mens-ntis.Por edhe ne “greqishten” e vjeter homerike do te shohim foljen Med-o-me dhe Mid-ome,qe ka kuptimin mendoj.Te Homeri kemi keshilltarin e urte te Odiseut,Mentorin.

Pra ,Meduza ka kuptimin ajo qe mendohet,qe ka mendje,dhe vjen nga rrenja med = mendje.

Gorgona/ Meduze ne gjoksin e Atenas ishte nje simbol kryesor i perendeshes se Dijes.Atinaja ishte Meduza = qe mendohej, me mend.

E ne epoken e lashte dija ishte arma me e forte per te mposhtur armikun e per te mbijetuar.

Pikpamjen tone e verteton dhe ajo qe shkruhet ne vendimin qe u propozoi Athinasve Themistokliu gjat agresionit Persian:”Le tia besojme qytetin Atena-s,e cila kujdeset per ne Athinasit”

Domethene fjala “medeesn” qe permendet ne origjinal ka kuptimin e pjesores se foljes “medo” = mbroj,kujdesem,qe ka lidhje me foljen medomai – kujdesem,perpiqem ,mendoj per dike e gjej.

This relief of Medusa was part of a temple at Ephesus, Turkey, built by P. Quintilius before 128 CE, and dedicated to the Emperor Hadrian.