Shkruan: Shqipe HOXHA

Sipas Homerit -. në mitologji keto mure quheshin mure Ciklopike, sepse besonin se keto mure ishin ndertuar prej ciklopeve permasat dhe masa e gureve te tyre ishte me gjithe mend vigane(ciklopike).
Gjuha e ashtuquajtur Greke provon që shqipja gjate evoluimit te saj nxjerr nga perdorimi terma te tille si λίθος(lithos) per ti zevendesuar me të tjerë (gur).
Nuk ka dyshim, se lithos, buron prej foljes shqipe lidh, nga e cila derivon mbiemri i lidhur ose lidhez. Pra kjo fjale (ashtu sic gjithe “greqishtja e vjeter” është shqip dhe nuk bëhet fjalë për një rastësi të lidhjes së kësaj fjale me karakteristikat fizike të gurit.
Pse ka ndodhur ky veçim i ketyre fjalëve prej fjalorit te gjuhes mëmë, per tu shfaqur në një gjuhë në paraqitje cilesisht të re, kerkon nje diskutim te gjate, por ideja është se fjala “”greke”” lithos, buron prej shqipes lidh, është solide dhe e lidhur me te verteten, si guret lidhes te ketij muri.