Shkruan: Fahri XHARRA

Sipas lajmeve nga mediat serbe , në Patrikanen e Pejës qenka shënuar 800 vjetori i Autoqefalisë së Kishës pravosllave serbe ( SPC).
(https://www.kosovo-online.com/vesti/drustvo/u-peckoj-patrijarsiji-obelezeno-osam-vekova-autokefalije-spc-8-10-2019 ). Po, pse në Pejë ?
Me të vërtetë kjo rrenë serbe më indinjon, kur ata e dinë shumë mirë që Rusia dhe Otomanët në bashkëpunim e krijuan kishen pravosllave serbe. Lere, ata që që rrejnë ; por ku janë zërat tonë që heshtin dhe nuk i thonë serbëve :” Mjaf më, se na lodhët ! “

Pse serbët nuk e kishin Autoqefalinë e tyre deri vonë, dhe kur e morën ? Deri më tani e kanë gënjyer botën dhe neve po ashtu. Por, ortodoksisë (pravosllavisë ) së serbët dhe rrenave të tyre , e morën grushtin e rëndë kohën e fundit, nga Bartolomeu i Stambollit , fjalët e të cilit po i përcjelli : : Serbëve pra, iu bëri të ditur që Autoqefalia e tyre kishtare pravosllave iu dhe shumë vonë, në vitin 1922,pasi që e blenë duke paguar patriarkun e kohës, jo më pak se një milion e gjysmë milioni franga të Zvicrës? Paramendoni se sa të mëdha ishin ato pare në atë kohë !
“ Fjalët e Patriarkut : “Platili u kešu .No, navodni tomos o srpskoj crkvenoj samostalnosti nije nigdje ostao zabilježen čak ni u prijepisu ili u bilješkama suvremenika. Zbog laži oko autokefalije ohridski arhiepiskop Dimitrije Homatijan (Demetrios Chomatenos) čija se vlast protezala i na srednjovjekovnu Rašku zaprijetio je “arhimandritu Savi” prokletstvom i izopćenjem.
Svoj prvi i jedini tomos u povijesti Srpska pravoslavna Crkva dobila je tek 1922. kada je voljom Carigrada došlo do legalizacije srpskih vojnih osvajanja u Prvom svjetskom ratu odnosno do ujedinjenja svih pravoslavnih crkava na prostoru novoosnovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nije nikakva tajna da je Srpska pravoslavna Crkva za taj “paket aranžman” isplatila tadašnjem carigradskom patrijarhu milijun i pol švicarskih franaka na ime izgubljenih crkvenih prihoda.
( https://priznajem.hr/novosti/svijet/patrijarh-bartolomej-porucio-srbima-da-vec-800-godina-zive-u-laz /)
Serbëve pra, iu bëri të ditur që Autoqefalia e tyre kishtare pravoslave iu dha shumë vonë, në vitin 1922, pas i që e blenë duke paguar patriarkun e kohës, jo më pak se një milion e gjysmë milioni franka të Zvicrës?
Ku jeni , ju historianët tanë që nuk flisni ? Ku është Kisha Autoqefale Ortodokse e Shqipërisë ( në kohën e Nolit, KAO Shqiptare ) që nuk e ndihmon Kosovë, ne zbardhjen e të vërtetës së saj historike kishtare?
Mjerë shqiptarët ortodoks që nga nën Danubi e deri në Kosovë që u mashtruan nga popat rus.
Ndoshta edhe ata shqiptar e kishin ndonjë arsye më shumë, të cilën tani për tani nuk e di. ( Fahri Xharra https://njekomb.org/rusia-dhe-otomanet-e-krijuan-serbine-nga-shkijet-tane/ “Rusia dhe Otomanet e krijuan Serbinë nga (shqiptarët ortodoks ) “shkijet” tanë )

Pra, kisha dashur që dikush këtë shkrim ta shpërndajë në qarqet kishtare të Europës, të përkthyer së paku në anglisht .
Serbia rrenë e ne heshtim!

Fahri Xharra, 09.10.19
Gjakovë