“Dhoma e Përfaqësuesve” të enjten miratoi lehtësisht një projektligj për të siguruar fonde për “Kupolën e Hekurt” të Izraelit pasi u hoq nga një projektligj i veçantë për të parandaluar mbylljen e qeverisë dhe pezullimin e kufirit të huamarrjes së kombit.

Financimi prej 1 miliard dollarësh për sistemin e mbrojtjes ajrore ishte përfshirë fillimisht në legjislacionin që duhet miratuar që Dhoma e konsideroi në fillim të javës, por dispozita u hoq nga versioni përfundimtar për të qetësuar një grup përparimtarësh që thanë se do të fundoseshin legjislacioni nëse ky financim nuk është marrë prej tij, raporton cnn.

Projektligji tani shkon në Senat, ku nuk është e qartë kur do të votohet. Udhëheqësi i shumicës së Dhomës, Steny Hoyer krijoi një projektligj të veçantë për ta paraqitur të enjten nën pezullim, që do të thotë se ai anashkaloi rregullat normale të kërkuara për të miratuar projekt-ligjin dhe kërkoi një shumicë prej dy të tretave për të kaluar.

Votimi përfundimtar ishte 420-9 me dy të pranishëm. Tetë demokratë dhe një republikan votuan kundër projektligjit.

Sistemi i Mbrojtjes Ajrore të Kupolës së Hekurt është krijuar për të kapur raketat në ajër – duke i shënjestruar ato dhe gjuajtur raketa përgjuese për t’i shkatërruar ato – para se të mund të vrasin civilët që jetojnë në Izrael.

Fillimisht u zhvillua nga kompania izraelite e teknologjisë së mbrojtjes Rafael, por sistemi është sponsorizuar shumë nga Shtetet e Bashkuara.

Kujtojmë se nga muaji nëntor i vitit 2020, Shtetet e Bashkuara kishin siguruar 1.6 miliardë dollarë për Izraelin për bateri të Kupës së Hekurt, përgjues, kostot e bashkëprodhimit dhe mirëmbajtjen e përgjithshme.