Një studim i ri i Universitetit Yale mbi mënyrën se si koronavirusi ndikon në sistemin nervor ka zbuluar se Covid-19 sulmon mendjen duke marrë përsipër qelizat e trurit të viktimës së tij në mënyrë që t’i bëjë kopje të vetvetes, ndërsa njëkohësisht thith të gjithë oksigjenin e disponueshëm, duke mbytur qelizat.

Gjetjet e tyre, të cilat janë në pritje të rishikimit të kolegëve në BioRXiv, shtojnë më shumë dyshimet se Covid-19 përveç mushkërive, veshkave, mëlçisë, zorrët dhe enët e gjakut prek gjithashtu edhe trurin.

“Nëse truri infektohet, mund të ketë një pasojë vdekjeprurëse,” tha për New York Times Akiko Iwasaki, një imunolog në Universitetin Yale dhe studiues kryesor.

Prej kohësh mjekët kanë vërejtur simptomat e tij të frymëmarrjes, të tilla si kollitja, frymëmarrja e thellë dhe pneumonia. Shumë shpejt, ata zbuluan më shumë simptoma të çuditshme: parehati gastrointestinale dhe diarre; humbja e shijes dhe erë; dhimbje gjoksi dhe aritmi; mjegulla dhe konfuzioni i trurit.

Përveç anekdotave të pacientëve, “ne nuk kishim parë vërtet shumë prova që virusi mund të infektojë trurin, edhe pse e dinim se ishte një mundësi e mundshme”, tha Dr. Michael Zandi, këshilltar neurolog në Spitalin Kombëtar të Neurologjisë dhe Neurokirurgjisë Kolegji Universitar në Londër. Në korrik, ekipi i Dr. Zandi publikoi një raport në revistën Brain të Universitetit të Oksfordit duke dokumentuar ato që kishin parë dhe dëgjuar nga pacientët që vuanin efekte neurologjike pasi u diagnostikuan me COVID-19.

“Këto të dhëna [të reja] thjesht sigurojnë pak më shumë prova,” tha ai.

Ndryshe nga sëmundjet e tjera, të tilla si Zika, e cila bën që sistemi ynë imunitar të kthejë indin tonë të trurit, koronavirusi punon duke hyrë në një qelizë përmes një proteine në sipërfaqen e tyre, të quajtur ACE2, pastaj uzurpon përbërësit qelizorë për të shpejtuar riprodhimin viral. Gjatë gjithë kohës, ajo privon qelizat e tjera të oksigjenit gjatë rrugës.

“Është një lloj infeksioni i heshtur”, tha Dr. Iwasaki, ekipi i të cilit vëzhgoi indet e trurit në pacientët e vdekur nga COVID-19. “Ky virus ka shumë mekanizma evazioni”.

Dr. Alysson Muotri, një neuroshkencëtar në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, i cili studioi Zika-n në të kaluarën, vuri në dukje se si prania e koronavirusit pengonte rëndë sinapset midis neuroneve.

“Ditë pas infektimit, dhe ne tashmë shohim një ulje dramatike të sasisë së sinapsave”, tha Dr. Muotri. “Ne nuk e dimë ende nëse kjo është e kthyeshme apo jo.”

Studiuesit tani besojnë se kur infeksioni i koronavirusit shkon në tru është më vdekjeprurës sesa kur është i centralizuar në mushkëri, bazuar në eksperimentet e miut që krahasonin rezultatet kur përqendroheshin brenda një organi ose një tjetri. Minjtë të infektuar në tru humbën peshë dhe vdiqën brenda gjashtë ditësh. Asnjë nga këto efekte anësore nuk u vu re në grupin që ishte i prekur në mushkëri.