o të kalojnë katër ose pesë vjet para se Covid-19 të jetë nën kontroll, parashikoi shkencëtarja kryesore e Organizatës Botërore të Shëndetësisë të mërkurën, në një vlerësim të zymtë të vështirësive që vijnë përpara.

Shumë faktorë do të përcaktojnë se sa kohë dhe në çfarë mase virusi mbetet një kërcënim, duke përfshirë nëse pëson mutacion, cilat masa të kontrollit janë vendosur dhe nëse zhvillohet një vaksinë efektive, tha Soumya Swaminathan për konferencën dixhitale të Global Boardroom Globale të FT.

“Unë do të thosha brenda një kornize kohore katër deri në pesë vite, ne mund të jemi ende duke kërkuar kontrollimin e kësaj,” tha ajo, duke shtuar se nuk kishte “pamje të qartë” dhe se pandemia mund të “përkeqësohet potencialisht”.

Një vaksinë “duket tani mënyra më e mirë për të mposhtur pandeminë”, por kishte “shumë por dhe nëse” në lidhje me efikasitetin dhe sigurinë e saj, si dhe prodhimin e saj dhe shpërndarjen e

barabartë, tha ajo. Një vaksinë gjithashtu mund të mos funksionojë nëse virusi ndryshon, shtoi ajo

Peter Piot, profesor i shëndetit global në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër i cili gjithashtu ishte duke folur në panelin FT, ra dakord që kontrolli i virusit varej nga zhvillimi i një vaksine efektive, por tha se “eliminimi” i sëmundjes ” do të kërkojë shumë më tepër ”.

“Vetëm lia është eliminuar dhe zhdukur si një sëmundje njerëzore,” tha Prof Piot, i cili vetë po shërohet nga virusi. Vendet duhet të mendojnë për vite jo për muaj, ai tha: “Ne duhet të gjejmë një mënyrë që shoqëritë të jetojnë me këtë” dhe kalimi nga bllokimet në më shumë “lloje të ndërlikuara të ndërhyrjeve”.

Zonja Swaminathan tha që peshimi i rreziqeve dhe përfitimeve të lehtësimit të kufizimeve dhe të kuptuarit se si të arrihet një “normalitet i ri”, ishte sfida më e madhe me të cilën përballen politikbërësit.

Jo të gjitha vendet kanë zgjedhur të imponojnë masa të rrepta për distancën sociale, sidoqoftë: Suedia ka qenë një largësi e dukshme si një nga vendet e pakta europiane që nuk ka imponuar një bllokim.

I pyetur në lidhje me qasjen më të qetë të vendit, Paul Franks, profesor i epidemiologjisë në Universitetin Lund, tha se ajo që u pa si e suksesshme tani mund të perceptohet më vonë si një dështim.

Suedia kishte një shkallë shumë më të lartë të fatalitetit sesa vendet fqinje të saj Nordike, e cila “nuk po dukej mirë. . . Nuk do të thoja tani se duket se qasja e shoqërisë së hapur ka funksionuar vërtet mirë ”, tha ai.

Sidoqoftë, ndërsa vendet e tjera fillojnë të zbusin kufizimet e tyre, niveli i tyre i vdekshmërisë mund të “kapet”, tha ai.

Prof Franks shtoi se ritmi me të cilin vendet ishin në gjendje të kontrollojnë virusin “varet shumë nga ajo nëse ne jemi në gjendje të organizohemi më mirë sesa jemi organizuar deri tani si shoqëri”.

Prof Piot u pajtua që organizimi më i mirë ishte thelbësor. Burokracitë joefikase dhe prokurimi i sektorit publik kishin penguar aftësinë e shumë vendeve për të testuar dhe gjurmuar virusin, tha ai.

Ai kritikoi sistemet e centralizuara të testimeve – një qasje e miratuar nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, e cila ka tërhequr kritika të gjera – dhe tha se sektori publik dhe privat duhet të investojnë më shumë për të mundësuar ekzaminimin masiv.

Ndërsa kalojmë në fazën tjetër të pandemisë, “testimi është thelbësor”, tha Prof Piot. Nuk ka “mundësi tjetër përveç që të investosh më shumë në testime.”