Shkruan: Adi LAZAJ

Në kohën e komunizmit në fshatin Kuç të Vlorës një banor ka gjetur rastësisht një pllakë guri me nje shqiponjë me dy koka.

Përpara se të dërgohej në Tiranë një piktor vlonjat e kopjojë me anë të një pikture qe ai bëri.

Në Tiranë në Institutin e Arkeologjisë filloi të restaurohej dhe studiohej, derisa u dha urdhëri për zhdukjen e kësaj pllake, që është e një rëndësie shumë të madhe për autoktonin shqiptare.

Nuk ka asnjë të dhënë për këtë pllakë guri me shqiponjën me dy kokë, por ajo që kemi është kjo pikturë e piktorit vlonjat.

Shqiponja me dy kokë është simbol i zotit te pellazgët, i cili jetonte në Dodona në Tomorr, ndërsa shohim edhe gjeth lisit, i cili është simbol i Dodonës.

Pikërisht këto dy simbole si dhe vjetërsia e saj, e cila pa dyshim ka qenë shumë e madhe deri në mbi 5000 vjeçare.